Monika Földešiová Rôzne

Na dvore sa im usadili Rómovia

Priestor za bytovým domom Hollého 1-7 v Nitre je využívaný nielen obyvateľmi, ale každým, komu to v podstate vyhovuje...

Akýsi zadný dvor ohraničený ulicami Hollého, Štúrova, Bernolákova a Vajanského je určený na parkovanie a nachádza sa tam aj menšie detské ihrisko. Správca bytového domu, ako aj samotní obyvatelia z Hollého ulice, sa už dlhšie sťažujú na to, že tento priestor často využívajú návštevníci mesta. Okrem nich tam majú trvalo odparkované vozidlá aj rómski spoluobčania. „Pokiaľ viem, tak sú to trhovníci, ktorí chodia po jarmokoch v okolí a predávajú svoje výrobky. Býva im tu aj nejaký známy, ktorý im dovolil toto parkovanie,“ povedal pre náš portál správca. Ako ďalej pokračoval, parkovanie nie je to jediné, čím ľudí irirujú. //„Počas teplých večerov si tu na dvore robievali čurbesy a rušili nočný pokoj. Na druhý deň to tu vyzerá ako smetisko. Privolávať stále políciu riešenie nie je,“ //vraví správca.

Mestskému úradu už začiatkom novembra adresovali žiadosť o** vybudovanie vnútrobloku** aj kompletnú úpravu parkoviska za bytovým domom. „V rámci toho sme navrhli osadenie rampy a ohradenie parkoviska. Takto by sme zabránili parkovaniu nielen týmto Rómom ale aj návštevníkom mesta.“ Z Odboru investičnej výstavby a rozvoja MsÚ v Nitre im prišla zamietavá odpoveď. //„Odbor na Vami požadované vybudovanie vnútrobloku a úpravu parkoviska za bytovým domom nemá v rozpočte na rok 2011 pridelené finančné prostriedky,“ píše sa v liste. Navyše im odporúčajú osloviť príslušný výbor mestskej časti, v tomto prípade Staré mesto. //„Ako za socializmu… Nie že by sami posunuli náš list svojim kolegom, oni povedia nám, aby sme ich oslovili s našou požiadavkou znova. A bude sa to naťahovať a naťahovať,“ krúti hlavou nad byrokratickými spôsobmi úradu správca. Ľudia podľa neho skôr či neskôr stratia s neprispôsobivými obyvateľmi na dvore trpezlivosť a môže to mať aj** policajnú dohru**. Otázne je, či je to potrebné, keď sa dá ísť aj zmierlivou cestou.

parkovanie_romovia
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM