Rastislav Búgel Správy

Na cestách treba počítať aj s cyklistami: V Nitre to pripomenie to Critical Mass

Cyklisti v Nitre chcú aj tento rok pripomínať vodičom áut, že sú súčasťou premávky a treba s nimi na cestách počítať.

Ilustračný obrázok k článku Na cestách treba počítať aj s cyklistami: V Nitre to pripomenie to Critical Mass
Foto: Rastislav Búgel

Prvá hromadná jazda na bicykloch sa bude konať v piatok 27. januára. Podujatie s názvom Critical Mass sa začne zrazom na Svätoplukovom námestí pred Divadlom Andreja Bagara. Ako pripomínajú organizátori, cieľom je upozorniť na problémy v doprave, ktorým musia cyklisti čeliť a zároveň spropagovať mestskú cyklistiku.

„Tento rok chceme každý mesiac pripraviť okrem bicyklovania aj niečo nové. Práve teraz máme mesiac, v ktorom je Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, tak si v galérii Trafačka po jazde pozrieme dokument o obetiach holokaustu,“ informovali organizátori.

Podujatie Critical Mass je cyklistická jazda organizovaná vo viac ako 300 mestách vo svete. Vznikla v San Franciscu v roku 1992. Nemá formu protestu a jej cieľom nie je ani blokovanie premávky. Cyklisti chcú svojou jazdou iba poukázať na fakt, že sú súčasťou premávky a svojim množstvom upozorniť vodičov, aby si ich všimli a pri riadení auta s cyklistami na cestách počítali. Hromadná jazda sa koná bez zastavenie dopravy a bez policajného sprievodu.

Usporiadatelia preto všetkým záujemcom o jazdu pripomínajú, že sa každý účastník musí riadiť platnými pravidlami cestnej premávky. Bicykle musia byť v dobrom stave vybavené na prevádzku v cestnej doprave účinnými brzdami, odrazovými sklami a počas jazdy za zníženej viditeľnosti aj svetlami. Jazdí sa miernym tempom s ohľadom na všetkých účastníkov cestnej premávky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM