Monika Földešiová Rôzne

Na Bohúňovej vyhratý boj, nie však vojna

Len pred týždňom sme vás informovali o vtedy aktuálnej informácii, že na križovatke ciest Levická – Bohúňova došlo k zmene organizácie dopravy. Reakcia nespokojných vodičov nenechala na seba dlho čakať a voči tomuto opatreniu vznikla vlna nevôle.

Zmenu dopravného značenia, konkrétne zákaz vjazdu z Levickej cesty na Bohúňovu ulicu v oboch smeroch, ako aj zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel s dodatkovou tabuľou „Okrem dopravnej obsluhy“, iniciovali obyvatelia tejto miestnej komunikácie pred viac ako 4 mesiacmi. Dôvody, ktoré sme už spomínali v predchádzajúcich článkoch, boli viaceré a kompetentným úradom aj podložené.

POZRI články: [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.125868_Po­zor!-Na-Bohunovej-mozna-pokuta!]Pozor! Na Bohúňovej možná pokuta![/link] a [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.115418_Lu­dom-na-Bohunovej-praskaju-nervy-i-domy]Ľuďom na Bohúňovej praskajú domy i nervy[/link]

Náš článok i dané dopravné opatrenie vyvolalo reakciu, primátorovi bolo poslaných (údajne) pár sťažujúcich sa mailov a listov. Okrem toho sa zaplnila aj naša nástenka [link=http://www­.facebook.com/pa­ges/Nitra24sk/1101­33155708241]Ni­tra24 na Facebooku[/link] komentármi od obyvateľov priľahlých ulíc i obyvateľov Bohúňovej, medzi ktorými často vznikali aj slovné prestrelky. Práve tu avizovali niektorí nespokojní obyvatelia podanie sťažnosti príslušným kompetentným úradom. ** Konanie policajtov údajne neetické** Včera viceprimátor Štefan Štefek zinicioval stretnutie s obyvateľmi Bohúňovej, na ktorom ich aj so zástupcom referátu dopravy a cestného hospodárstva Jánom Pánskym informoval práve o vzniku akejsi vlne nevôle zo strany niektorých vodičov. „Tá bola spôsobená predovšetkým tým, že hneď v prvý deň osadenia značiek prišli policajti a rozdávali pokuty,“ informovali zástupcovia mesta. Podľa slov niektorých prítomných „nemorálnemu“ a „neetickému“ konaniu policajtov malo predchádzať upozorňovanie vodičov na zmenu dopravného značenia. „Na krajskom dopravnom úrade budem žiadať o promptné zasadenie tabule upozorňujúcej na zmenu organizácie dopravy,“ prisľúbil Pánsky. //„Za tu prítomných môžem dať ruku do ohňa, že nikto nechcel, aby policajti rozdávali pokuty. Sami sme dokonca boli ochotní spraviť občiansku brigádu, kedy by sme zastavovali autá a slušne upozorňovali na zákaz vjazdu. Pre mňa osobne ako vodiča je pochopiteľné, že ľudia chodia našou uličkou zo zvyku a preto si značky nevšimnú. Rešpektovať ich však musia,“ //povedal na stretnutí jeden z prítomných p. Štefan.

Na úrade pravdepodobne zlyhala komunikácia Ďalším dôvodom vyvolania tohto stretnutia zo strany viceprimátora bola dezinformácia, v ktorej „žil“ posledné mesiace. „Ja som si celý čas našej vzájomnej komunikácie myslel, že zákaz odbočenia platí len od Levíc na Bohúňovu, nie zo strany mesta. Sám som bol prekvapený, keď som šiel autom po Levickej a nemohol som odbočiť doprava,“ uviedol Štefek. Chybou, ako aj on sám uznal, bolo, že konečné rozhodnutie, ktoré adresoval Krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Nitre Mestskému úradu v Nitre, sa mu od kolegu Pánskeho nedostavilo a ani on si podrobne nepreštudoval dokumentáciu k žiadosti.

Údajne chýbajú relevantné protiargumenty Na včerajšom stretnutí sa obyvatelia Bohúňovej domáhali argumentov sťažujúcich sa obyvateľov. Márne. Magistrát nespomenul ani autorov sťažností ani konkrétne dôvody, prečo by sa malo dopravné značenie vrátiť do pôvodného stavu. Z internetovej diskusie na našej stránke môžeme len dedukovať, že obyvatelia priľahlých ulíc odmietajú obchádzať Bohúňovu cez priľahlé uličky alebo križovatky. Iní sa tiež vyjadrili, že s novou dobou prichádza aj vyššia frekventovanosť vozidiel na cestách, na hluk a prach si preto treba zvyknúť. Obyvatelia problematickej ulice toto ako argument odmietajú: „Nemôžete predsa porovnávať Bohúňovu s Tr. A. Hlinku alebo Ďurčanského? To sú paneláky. My vyjdeme von a sme prakticky na ulici. Ten, kto staval dom na Bohúňovej, šiel bývať do pokojnej štvrti, nie na závodnú dráhu. Za čo potom platíme dane ako v luxusnej štvrti?“

Značenie sa nezmení Stretnutie nakoniec skončilo s návrhom, aby sa nové dopravné značenie ponechalo, ako rozhodol krajský úrad pre dopravu, na obdobie pol roka, nakoľko je potrebné ešte monitorovať dopravu po spustení rýchlostnej cesty R1. Tomu by sa podľa našich informácií mala prispôsobiť na jar aj svetelná signalizácia na dotknutých križovatkách. Okrem toho magistrát uvažuje aj o vybudovaní privádzačov k R1 na rôznych úsekoch, to je však stále hudba budúcnosti.

V krátkej dobe by teda mala byť na Levickej osadená dodatková tabuľa „Zmena organizácie dopravy“, o nej bude radnica informovať aj v príslušných médiách.

bohunova
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM