Správy

Múzeum na Agrokomplexe opäť ožije: Tešiť sa môžete na jazdu vlakom aj opekačku

Slovenské poľnohospodárske múzeum sa zapojí do medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií. Pre návštevníkov má pripravený celodenný program.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum na Agrokomplexe opäť ožije: Tešiť sa môžete na jazdu vlakom aj opekačku
Zdroj: SPM v Nitre

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre bude súčasťou medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérii. Pre návštevníkov pripravilo pestrý program.

Múzeum bude otvorené v sobotu 14. mája od 9.00 do 19.00 hodiny.

Prečítajte si tiež

Tešiť sa môžete na jazdu vlakom po Nitrianskej poľnej železnici, detský elektrický vláčik, hádankovú hru, vandrovku, tvorivé dielne i komentovaný sprievod po skanzene.

V areáli bude pripravené aj ohnisko na opekačku na batôžkový spôsob. Palice a drevo budú zabezpečené. Vstupné do múzea bude zadarmo. Spoplatnené budú len jazdy vláčikom.

Noc v Ponitrianskom múzeu

K Noci múzeí a galérií sa pridá aj Ponitrianske múzeum, ktoré 14. mája sprístupní všetky svoje expozície. Otvorené budú od 13. do 21. hodiny.

Návštevníci si môžu pozrieť všetky archeologické výstavy, či už ide o expozíciu Nitriansko v zrkadle vekov alebo výstavu zameranú na výskum a obnovu Oponického hradu. Ďalšia prezentuje vzácne archeologické nálezy z celého Slovenska a sprístupnená bude aj detská interaktívna výstava Expedícia pravek.

Otvorená bude tiež prírodopisná výstava Život v poľných a vodných biotopoch i výstava obrazov českého maliara Valentina Horbu s názvom Malé radosti. Súčasťou podujatia bude tiež sprievodný program.

„Dejinám odievania sa bude venovať prednáška Šaty robia človeka, milovníci kníh si zasa budú môcť pozrieť staré vzácne tlače, regionálne publikácie a periodiká,“ informovalo Ponitrianske múzeum.

Aj pre Ukrajincov

Okrem toho sa návštevníci môžu zúčastniť na komentovaných prehliadkach k výstave o Oponickom hrade, ktoré múzeum pripravilo v spolupráci s Katedrou archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Živé znázornenie mikrosveta ponúkne výstava Nezvyčajná zoológia.

Súčasťou programu bude aj projekcia fotografií starej Nitry. „Časť podujatí sa bude konať aj v ukrajinskom jazyku,“ pripomenuli organizátori.

Nitrianska galéria

Svoje brány otvorí v sobotu aj Nitrianska galéria. Okrem sprístupnenia výstavných priestorov až do polnoci zdarma má pre návštevníkov pripravené rôzne iné zaujímavé podujatia počas celého dňa.

O 17.00 hodine to bude literárna beseda s Dadom Nagyom a Zuzanou Husárovou, ktorá sa uskutoční na Nádvorí meštianskeho domu. O 18.00 hodine sa začne vernisáž výstavy Akty X. Počas celého dňa bude prebiehať aj súťaž pre návštevníkov pod názvom Zaostri svoj zrak na umenie XI.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Prikladáme aj sľúbený plagát na sobotu 14. mája 2022. ◻️ Predbežne bude jazdiť dieselová lokomotíva. Robíme však všetko...

Posted by Nitrianska poľná železnica NPŽ on Wednesday, May 4, 2022
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM