Lenka Káčerová Kultúra

Mračnová: „Školské časy boli najkrajším obdobím!“

Škola, každý z nás do nej chodil a každý z nás má na ňu nejaké spomienky. Všetci sme mali v škole predmet telesná výchova, niekto v ňom však vynikal viac a teraz sa môže pýšiť úspechmi, medailami a inými oceneniami. Ako si spomínajú známi športovci n

Myšlienka na výstavu Športovci v školských laviciach vznikla na pôde Múzea školstva a pedagogiky už v roku 2005. Jej zámerom je ukázať záujemcom trochu iný pohľad na školu, nie spoza katedry, ale spoza školskej lavice, očami žiaka. V prípade tejto výstavy oslovilo múzeum známe osobnosti z oblasti športu. Bohužiaľ, veľa oslovených športovcov, najmä z mladších generácií, aktívne športujúcich, nemalo čas zapojiť sa do tohto projektu. Napriek tomu si niektorí čas našli a podelili sa s ostatnými o svoje spomienky zo školských čias, ktoré si môžete prečítať na paneloch, fotky, vysvedčenia, zošity, žiacke knižky, diplomy, niekde sa nájdu aj korčule, basketbalová lopta, školské tašky, pádlo a iné.

Obhorené vlasy, obočie a mihalnice

Včerajšej vernisáže výstavy Športovci v školských laviciach v nitrianskej Synagóge sa zúčastnila z vystavujúcich športovcov len jedna zástupkyňa – Mária Mračnová, rod. Faithová, ktorá sa dvadsať rokov venovala aktívne atletike. „Ja som sa snažila byť čo najmenej v lavici a čo najviac v telocvični a na ihrisku,“ hovorí som smiechom Mračnová. „Medzi moje najobľúbenejšie predmety patrila samozrejme telesná výchova, biológia a jazyky. Nemala som rada fyziku, chémiu a matematiku.“ Po absolvovaní Fakulty telesnej výchovy a športu v Bratislave Mária Mračnová 25 rokov sama učila, spomienok na školu má teda dosť. „Na gymnáziu sme mali na kúrenie kachle. Pamätám si, ako som raz cestovala na preteky do Prahy. Večer som v Košiciach sadla do vlaku, celú noc do Prahy, poobede odpretekala, sadla do vlaku, celú noc do Košíc a ráno som o 7 sedela v škole a spala pri peci,“ smeje sa Mračnová. Pri myšlienke na pec sa pani Mračnovej vybavil aj ďalšia spomienka. „Okrem športovania som chodila aj na klavír, tam sme mali zase násypné pece. Nasypala som do jednej uhlie a to mi všetko vybuchlo do tváre a obhoreli mi vlasy, obočie, mihalnice.“ Ani v súčasnosti sa Mračnová nenudí. Vedie Slovenský atletický zväz a do minulého roku bola podpredsedníčkou Olympijského výboru, doteraz je však jeho členkou. Za svoje najväčšie úspechy považuje prekonaných 192 cm v skoku do výšky, ktoré 14 rokov nikto neprekročil. Okrem toho sa môže popýšiť bronzovou medailou z Majstrovstiev Európy v Aténach (r. 1969) a 6. miestom na Olympiáde v Mexiku (r. 1968) a 4. miestom na Olympiáde v Montrealy (r. 1976).

V Nitre budú aj Speváci v školských laviciach

Okrem spomínanej výstavy Športovci v školských laviciach Múzeum školstva a pedagogiky pripravilo celý cyklus osobností v školských laviciach, napríklad Hercov v školských laviciach a Spevákov v školských laviciach. Ďalšie nápady sú pripravené na realizáciu. Výstava hercov je momentálne v Martine. Nitrania sa už teraz môžu tešiť na výstavu Spevákov v školských laviciach, ktorá bude sprístupnená v rámci otvorenia Nitrianskej hudobnej jari 21.3. 2010. Koho spomienky a spomienkové predmety uvidíte však teraz v Synagóge? Okrem Márie Mračnovej svoje zážitky prezentujú aj bratia Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom), Miloš Mečíř (tenis), Katarína Ráczová – Lokšová (šerm), Dominik Hrbatý (tenis), Richard Kapuš (hokej), Jozef Golonka (hokej), Stanislav Kropilák (basketbal), Martina Moravcová (plávanie), Matilda Schrojfová rod. Mesárošová (basketbal), Michal Arpáš (basketbal), Vladimír Hopka (plávanie), Veronika Strápeková rod. Feriancová (synchronizované plávanie). Dokopy 14 športovcov a ich spomienky na školu a športové úspechy.

Výstavu Športovci v školských laviciach si môžete pozrieť v Synagóge do 14. marca 2010.

Na poslednej fotografii je Mária Mračnová, rod. Faithová pri svojom paneli spolu s Ľubomírom Čiernym, konzervátorom, reštaurátorom a správcom depozitu v Múzeu školstva a pedagogiky.

Sportovci v skolských laviciach
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM