Peter Handzuš Krimi

Motoristi, pozor: Policajti si oddnes na vás posvietia!

Muži zákona si od pondelka až do finišu týždňa posvietia na motoristov ešte viac ako obvykle. Aj na slovenských cestách totiž odštartovala celoeurópska bezpečnostná akcia. Policajti sa v rámci nej zamerajú na alkohol i drogy za volantom. Pozrite si,

Cieľom celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Policajti si posvietia najmä na používanie alkoholu a iných návykových látok vodičmi. Práve jazda pod vplyvom alkoholu je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Polícia vykonáva kontroly najmä na nehodových úsekoch a miestach s vysokým rizikom dopravnej kolízie. Pri kontrolách okrem alkoholu za volantom nebude tolerovať ani prekročenie povolenej rýchlosti, či iné porušenia pravidiel cestnej premávky.

[blockquote]Od začiatku roku do konca apríla došlo k 464 dopravným nehodám, pod ktoré sa podpísal alkohol. Je to takmer o tretinu menej ako v rovnakom období minulý rok (599). Pri týchto nehodách vyhaslo päť ľudských životov, o 12 menej ako v minulom roku (17). Menej bolo aj zranených. Pri nehodách, pri ktorých asistoval alkohol sa 30 osôb zranilo ťažko (47 v roku 2011) a s ľahkými zraneniami vyviazlo 142 ľudí (194 v roku 2011). K väčšine týchto dopravných nehôd došlo v obci (338).[/blockquote] „Od 1. novembra minulého roku je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo pod vplyvom inej návykovej látky a odmietnutie vyšetrenia trestný čin. Za šesť mesiacov od účinnosti tejto novely zákona, polícia odhalila už 2 821 takýchto prípadov,“ povedal hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

Ide o trestný čin ohrozovania pod vplyvom návykovej látky, za ktorý vodičom hrozí až ročné väzenie. Súd im môže súčasne uložiť aj peňažný trest a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo až na 10 rokov. V prípade vodiča, ktorý už bol za tento trestný čin odsúdený sa trest zákazu činnosti ukladá v hornej polovici trestnej sadzby, teda od päť do 10 rokov.

[color=#cc0000]­[size=15]Opitých vodičov čaká psychiater[/si­ze][/color] V týchto prípadoch policajt vždy zároveň rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti vodiča vo vzťahu k závislosti od alkoholu alebo iných návykových látok. Policajt rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti vodiča bez ohľadu na zistenú hladinu alkoholu alebo inej návykovej látky, teda pri akomkoľvek množstve promile. Na vykonanie preskúmania zdravotnej spôsobilosti policajt určí vodičovi primeranú lehotu. Počas nej mu zadrží vodičský preukaz.

Závislosť posudzuje psychiater. Ak psychiater zistí, že osoba je závislá, oznámi to polícii. V takom prípade sa vodičovi vodičský preukaz nevracia. Ak psychiater zistí, že vodič závislý nie je, policajt rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u psychológa. Vodičský preukaz sa vodičovi vráti až po splnení všetkých uložených povinností.

[color=#0066ff]Od začiatku apríla tohto roku tiež polícia prijala opatrenie pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, ktoré eliminuje latentné prípady požitia alkoholu vodičmi. Týka sa výkonu služby zameraného na zisťovanie priestupkov v súvislosti s požitím alkoholu, akým je aj tohto týždňová dopravno-bezpečnostná akcia. Prítomnosť alkoholu sa bude zisťovať u každého kontrolovaného vodiča.[/color]

Poprad24 Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM