Veronika Kalinová Kultúra

Moderné digitálne umenie v Nitre: Umenie očami ľudí v zrelom veku

Dnes sa na Pedagogickej Fakulte UKF v Nitre konala vernisáž študentských prác v odbore audio-video technika. Medzi vystavovateľmi by ste však mladých študentov tohto moderného umenia nenašli. Vystavovali totiž študenti Univerzity tretieho veku.

Ilustračný obrázok k článku Moderné digitálne umenie v Nitre: Umenie očami ľudí v zrelom veku
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk

Otvorenie vernisáže

Vernisáž otvoril kurátor výstavy Miroslav Šebo spolu s dekankou Pedagogickej fakulty UKF, Evou Szorádovou. Kurátor srdečne privítal prítomných hostí a povedal pár slov o kráse digitálneho umenia očami ľudí v zrelom veku. V príhovore vyjadril nádej na úspech tejto výstavy prác študentov Univerzity tretieho veku, ktorú zrealizovali po prvý raz. „Dúfam, že budeme takto vystavovať každý rok,“ týmito slovami uzavrel Miroslav Šebo svoj príhovor.

Charakteristika vystavovaných diel

V priestoroch Galérie Univerzum prevládali digitálne upravené fotografie s prírodnými motívmi. Do značnej miery bola zastúpená i farebná abstrakcia, realistické fotografie objektov a budov i portréty. Galéria bola plná farieb a všakovakých zaujímavých námetov a motívov. Vyspovedali sme pár vystavovateľov, ktorí nám svoju tvorbu predstavili.

Jozef Nespešný: Nemám umelecké ambície, ale nemám rád ani gýč a tuctové umenie. Fotografujem sám pre seba, lebo ma to vnútorne uspokojuje.

Anna Kolářová: V obyčajných všedných fotkách sa snažím nájsť krásu a potom ju vyzdvihujem a povyšujem na umelecké dielo. Veľakrát z fotografií vznikne abstraktné umenie, v ktorom by ste pôvodnú predlohu zrejme nenašli.

Otto Malík: Moje fotografie boli ocenené na súťaži Naše Slovensko, na ktorej som vyhral 1. miesto v kategórii farebných fotografií. Boli to fotky s názvom Pálka a Cesta v poli, ktoré vystavujem i tu na tejto výstave.

Výstava je prístupná širokej verejnosti a vstup je zdarma.

Vernisáž študentských prác U3V
6
Galéria
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM