Správy

Minister na návšteve v Nitre: Nemocnicu chváli za posun v boji proti koronavírusu

Fakultnou nemocnicou v Nitre prešlo doteraz viac ako 30 pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19.

Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti je v nemocnici hospitalizovaných 15 pacientov s pozitivitou či suspekciou na nový koronavírus, potvrdil riaditeľ nemocnice Milan Dubaj. U nikoho z lekárov či ošetrujúceho personálu nemocnice zatiaľ nebola zaznamenaná pozitivita na ochorenie COVID-19.

„Postupne sa zvyšujú aj počty operácií tak, aby sme udržiavali čo najvyššiu výkonnosť nemocnice vo vzťahu k pacientom negatívnym na COVID-19,“ skonštatoval Dubaj.

Výrazný posun

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) nové vedenie nemocnice za posledné dva týždne výrazne posunulo postavenie nemocnice v boji s novým koronavírusom.

„Nitrianska nemocnica zrealizovala mobilné odberové miesto, z vlastnej iniciatívy začala vo vlastných laboratóriách testovať pacientov, kapacita je 90 pacientov denne, vedenie prinieslo novú inovatívnu reprofilizačnú schému. V pavilónovom type nemocnice sú striktne oddelené zóny pre pacientov s koronavírusom a bez neho,“ povedal minister.

Ocenil, že nemocnica sa nespolieha len na dodávky ochranných prostriedkov zo štátnych hmotných rezerv, ale si ich aj sama zabezpečuje.

Novinkou v nitrianskej fakultnej nemocnici je vytvorenie dvoch samostatných nemocničných jednotiek. „Každá má samostatný urgentný príjem, diagnostické a rádiodiagnostické zložky, lôžkové oddelenia, operačné sály, pôrodnicu a zložky oddelení intenzívnej medicíny. Jedna jednotka je vyhradená pre pacientov bez nového koronavírusu, druhá pre pacientov s pozitívnym výsledkom,“ skonštatoval Dubaj.

Proces, ktorý stiera rozdiely

Zdvojené diagnostické zložky mohla nemocnica vytvoriť aj vďaka tomu, že má dve magnetické rezonancie, dve CT pracoviská, dve sady RTG pracovísk i možnosť rozdeliť kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny a operačných sál.

Využitie plávajúcich lôžok v nemocnici ocenil aj minister Krajčí. „Lôžka nedelíme podľa odbornosti, ale podľa negativity či pozitivity pacienta na COVID-19. Jediné delenie je delenie na operačné a neoperačné lôžka,“ potvrdil Dubaj. Tento proces je podľa jeho slov pružný a dočasne stiera rozdiely medzi jednotlivými odbornosťami. Nemocnica je tak pripravená v priebehu pár hodín reprofilovať lôžka podľa potreby.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Minister zdravotníctva v nitrianskej nemocnici
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM