Správy

Minister Krajniak na návšteve v Nitre: Stabilizačný príspevok dostalo vyše 18-TISÍC ľudí

V zariadeniach v kompetencii samosprávnych krajov dostalo príspevok 6 148 zamestnancov. Najviac peňazí smerovalo do Nitrianskeho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Minister Krajniak na návšteve v Nitre: Stabilizačný príspevok dostalo vyše 18-TISÍC ľudí
4
Galéria

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyplatilo vybraným zamestnancom sociálnych služieb a centier pre deti a rodiny stabilizačný príspevok v celkovej sume 49 742 493 eur.

Táto suma bola prerozdelená medzi 18 678 zdravot­níckych a sociálnych zamestnancov v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, rovnako odborných pracovníkov či opatrovateľov vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) aj v teréne z celkového počtu vyše 26-tisíc zamestnancov, ktorí spĺňali nároky na stabilizačný príspevok.

Kto získal podporu?

Ministerstvo podporilo 5 246 zamestnancov neverejných poskytovateľov sociálnych služieb sumou 14,6 milióna eur. Subjekty sociálnoprávnej ochrany detí a sociálne kurately získali stabilizačné príspevky vo výške 1 milión eur a štátne centrá pre deti a rodiny celkovo vyše 4,4 milióna eur pre viac ako 2-tisíc pracovníkov.

V zariadeniach v kompetencii miest a obcí bolo podporených 4 671 zamestnancov sumou 12 miliónov eur, v zariadeniach v kompetencii samosprávnych krajov dostalo 6 148 zamestnancov spolu viac ako 17,6 milióna eur.

Najviac financií (3,5 milióna eur) smerovalo do Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý je krajom s najvyšším počtom klientov i zamestnancov v zariadeniach.

Prečítajte si tiež

Výška príspevku

Zamestnávatelia mali možnosť podať žiadosť o dotáciu na stabilizačný príspevok do konca januára 2023. Jednorazový príspevok vo výške 2-tisíc až 4-tisíc eur je oslobodený od zdravotných aj sociálnych odvodov. Výška dotácie sa odvíjala od druhu pracovnej činnosti a pracovného úväzku.

Podmienkou poskytnutia stabilizačného príspevku bol záväzok zamestnanca odpracovať tri roky u zamestnávateľa, s ktorým má uzavretú pracovnú zmluvu. V prípade, ak sa zamestnanec rozhodne ukončiť pracovný pomer skôr, je povinný vrátiť pomernú časť poskytnutého stabilizačného príspevku podľa doby, ktorá mu chýba na splnenie zmluvného záväzku.

Na poskytnutie stabilizačného príspevku vyčlenilo ministerstvo práce celkovú sumu 60 miliónov eur. „Budeme rokovať s Ministerstvom financií SR, či budeme môcť zvyšnú sumu použiť iným spôsobom pre ZSS alebo ďalšie organizácie v rezorte,“ povedal Krajniak.

Nová výzva

Zároveň avizoval, že v krátkom čase bude vyhlásená nová celoslovenská výzva na rekonštrukciu či výstavbu nových ZSS, na ktorú je vyčlenených 170 miliónov eur.

„V Nitrianskom samosprávnom kraji by sme chceli alikvotnou časťou podporiť dve ZSS s kapacitou 30 ľudí, buď komplexnú rekonštrukciu alebo výstavbu nových, podporiť chceme aj zhruba sedem – osem pobytových zariadení komunitného charakteru a osem ambulantných zariadení,“ skonštatoval Krajniak.

Ktoré profesie získali najvyšší stabilizačný príspevok? Pozrite si galériu!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Minister Krajniak na návšteve v Nitre: Stabilizačný príspevok dostalo vyše 18-TI
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM