Kultúra

Milovníci hudby, zbystrite! Obľúbený nitriansky festival nás zabaví aj tento rok

Priaznivci nevšedných hudobných zážitkov sa majú na čo tešiť. Organizátori prezradili, že tradičný festival sa v Nitre uskutoční aj tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci hudby, zbystrite! Obľúbený nitriansky festival nás zabaví aj tento rok
2
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra

Napriek pandémii, a vďaka postupne sa uvoľňujúcim opatreniam organizátori oznámili, že festival ARS ORGANI NITRA 2021 predsa len bude.

„13. ročník bude síce netradičný, ale o to snáď obohacujúcejší. Svojím priaznivcom organizátori festivalu sprostredkujú nevšedné umelecké zážitky a viaceré premiéry v podaní organových virtuózov zo Slovenska a USA. Na jednom z koncertov sa môžeme tešiť na nevšednú kombináciu organu s harfou," informovala nás Mária Magyarová Plšeková, umelecká riaditeľka a zakladateľka ARS ORGANI NITRA.

Cyklus piatich organových koncertov sa bude konať vždy v nedeľu o 19.00 hodine v jednom z dvoch nitrianskych kostolov.

V piaristickom Kostole sv. Ladislava si koncerty užijeme 16. mája, 23. mája a 6. júna a v Evanjelickom Kostole Svätého Ducha 9. mája a 30. mája.

Otvárací koncert

„Otvárací koncert bude patriť dvom umelcom – Mariete Puhovichovej a Marekovi Vráblovi, ktorí sa najprv budú striedať za organom v sólových skladbách, ale v druhej polovici obohatia svoje vystúpenie štvorručnou hrou na organe. Ich koncert sa bude konať 9. mája v Evanjelickom kostole Svätého Ducha. Na druhom koncerte sa 16. mája predstaví docent organovej hry na VŠMU v Bratislave Imrich Szabó v Piaristickom kostole. Prednesie diela J. S. Bacha, Ch.-M. Widora, F. Liszta, A. Guilmanta a i.," dodáva Mária Magyarová Plšeková.

Prečítajte si tiež

Už 23. mája sa prestaví americký organista žijúci na Slovensku David di Fiore. Svoje umenie predvedie v Piaristickom kostole.

Zabezpečia stream

„Tento organový mág a virtuóz zahrá pestrý repertoár z diel skladateľov od baroka až po súčasnosť. Na štvrtom koncerte festivalu sa 30. mája za organ v Evanjelickom kostole Svätého Ducha posadí Nitranom dobre známa organistka Mária Magyarová Plšeková, ktorá si k spolupráci prizvala slovenskú harfistku Adrianu Antalovú. V tejto čarovnej, priam éterickej zvukovej kombinácii zaznejú na Slovensku neznáme staršie i súčasné diela pre toto obsadenie, ktoré všetky budú slovenskou premiérou," dodali organizátori.

Bodku za 13. ročníkom festivalu dá mladý slovenský organista študujúci v Nemecku Štefan Iľaš. Svoj talent ukáže v nedeľu 6. júna.

V jeho interpretácii zaznejú v Piaristickom kostole sv. Ladislava diela J. S. Bacha, G. Muffata, M. Regra, ako i premiéra skladby Samuela Hvozdíka.  

„Organizátori tohto umelecky hodnotného festivalu sa tešia na stretnutie s Vami pri tónoch organovej hudby. Vzhľadom na neustále sa meniacu situáciu nie je ešte možné povedať, koľko poslucháčov bude môcť byť v publiku. Z tohto dôvodu bude zabezpečený aj live streaming z koncertov ako aj nahrávky, ktoré budú i neskôr k dispozícii. Preto Vás organizátori pozývajú aktívne sledovať webstránku festivalu www.organfest.sk, na ktorej budú včas všetky informácie zverejnené," láka umelecká riaditeľka a zakladateľka ARS ORGANI NITRA.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac lifestylového čítania

Ars Organi 2021
2
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra
Zdroj: Ars Organi Nitra
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM