Rastislav Búgel Kultúra

Milovníci divadla by mali zbystriť: Staré divadlo prinesie tri premiéry

Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre plánuje v tomto kalendárnom roku uviesť premiéry troch inscenácií. Najbližšou je hra s pracovným názvom Kúpalisko.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci divadla by mali zbystriť:  Staré divadlo prinesie tri premiéry
Zdroj: TASR

Uvedená má byť v júni a podľa tvorcov pôjde o satirický psychotriler o ženskej duši. Príbeh ôsmich žien z provinčného mestečka, ktoré sa stretávajú na starom zabudnutom kúpalisku, bude rozprávať o rôznych podobách lásky nie len ženy matky, ale aj ženy manželky, múzy, milenky i sestry. V réžii Šimona Spišáka sa v hre predstavia predovšetkým mladí členovia umeleckého súboru divadla.

Sezónou utvoria hrou pre deti

Novú divadelnú sezónu 2015/2016 otvorí v SDKS inscenácia pre deti od troch rokov s názvom Zázraky pre Alicu. Premiéra hry na motívy kníh Lewisa Carolla Alenka v ríši divov a Alenka za zrkadlom je naplánovaná na október. „Použitie tohto významného a mimoriadne úspešného literárneho diela je prirodzenou súčasťou dlhodobej dramaturgickej koncepcie SDKS, ktorá ponúka detskému a mladému divákovi najlepšie diela svetovej literatúry prostredníctvom najrozmanitejších divadelných a javiskových jazykov a štýlov. Aj Zázraky pre Alicu budú mať svoj jazyk a svojho režiséra v osobe Andreja Kalinku,“ hovorí dramaturgička divadla Veronika Gabčíková. Ako pripomína, inscenácia Zázraky pre Alenku bude vychádzať z presvedčenia, že schopnosťou vnímať svet a dianie osobitým, iným pohľadom pomáha posúvať a zdokonaľovať spoločnosť a svet.

„Cieľom inscenácie Zázraky pre Alenku bude vyprovokovať v detských i dospelých divákov pocit radosti z fantázie a tvorivosti,“ pripomína Gabčíková.

Odhaľuje pocity

Poslednou premiérou plánovanou na tento kalendárny rok a druhou v sezóne 2015/2016 je hra Denník Anny Frankovej, ktorú bude režírovať Šimon Spišák. Pôjde o bábkovú inscenáciu na motívy svetoznámych denníkových zápiskov dospievajúceho židovského dievčaťa v čase vojny. Anna Franková si svoj denník začala písať v deň svojich narodenín (13) a písala ho celé dva roky, ktoré strávila v úkryte v čase prenasledovania židov cez druhú svetovú vojnu. „Denník Anny Frankovej na jednej strane veľmi presne a jednoducho odhaľuje pocity, strasti i bolesti dospievania a súčasne bez pátosu odhaľuje tragédiu vojny a prenasledovaných. Veríme, že práve prirodzená intímna výpoveď trinásťročného dievčaťa dokáže vytvoriť účinné memento proti xenofóbii, nenávisti, neznášanlivosti a rasizmu aj v dnešnej spoločnosti,“ dodáva Gabčíková.

Čítajte tiež:

"Staré divadlo ostáva bez riaditeľa: Poslanci sa rozhodli na tento post neschváliť Romana Valkoviča ":http://nitra.dnes24.sk/…ovica-201522 Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM