Správy

Mikulec: Políciu dlhé ROKY riadila skupina ľudí z Nitry, no vyšetrovať nezabudla

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca sa polícii podarilo prípad vraždy Jána a Martiny rozlúsknuť relatívne rýchlo. Polícia bola podľa neho dlho riadená z Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Mikulec: Políciu dlhé ROKY riadila skupina ľudí z Nitry, no vyšetrovať nezabudla
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Celé Slovensko pred piatimi rokmi, 21. februára 2018, šokovala správa o smrti dvoch mladých ľudí, Jána a Martiny. Oboch ich zastrelili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači.

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca spôsobila vražda novinára a jeho snúbenice „zlom, ktorý objednávatelia tohto ohavného činu neočakávali,“.

Skupina ľudí z Nitry

„Boli si totiž istí, že dlhoročný prekvitajúci systém podpory organizovaného zločinu zo strany štátu im zabezpečí beztrestnosť a udalosť „vyšumí“,“ napísal na sociálnu sieť Mikulec. Polícii sa podľa neho podarilo násilný čin relatívne rýchlo rozlúsknuť.

„Ukázalo sa, že polícia, aj keď bola dlhé roky riadená istou skupinou ľudí z Nitry, vyšetrovať nezabudla,“ tvrdí minister vnútra.

„Toľko k skutku a k jeho vykonávateľom a najmä zadávateľom, ktorí, pevne verím, budú spravodlivo odsúdení,“ dodal.

Pravdou však je, že rodičia Jána a Martiny stále čakajú na spravodlivosť. Objednávateľ ani po piatich rokoch tento zločin potrestaný nebol.

Prečítajte si tiež

Kto si vraždu objednal?

V marci 2019 podnikateľa Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Začiatkom septembra 2020 Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Tento septembrový rozsudok však v roku 2021 Najvyšší súd SR zrušil a vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.

V prípade sú právoplatne odsúdení zatiaľ sprostredkovateľ Zoltán Andruskó a strelec Miroslav Marček. Andruskóa odsúdili na 15 rokov, Miroslav Marček dostal za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Za účasť na vražde si 25-ročný trest odpykáva aj Tomáš Szabó.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová ešte 23. januára naznačila, že v apríli by mohol byť vyhlásený rozsudok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Brutálna vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pred piatimi rokmi spôsobila zlom, ktorý...

Posted by Roman Mikulec - minister vnútra SR on Tuesday, February 21, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM