Správy

Miesto prvého kontaktu v Nitre využilo takmer 200 ľudí: Najčastejšie z Ukrajiny

Pracovníci Miesta prvého kontaktu v Nitre doposiaľ pomohli 190 klientom. Nešlo len o cudzincov.

Ilustračný obrázok k článku Miesto prvého kontaktu v Nitre využilo takmer 200 ľudí: Najčastejšie z Ukrajiny
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Miesto prvého kontaktu „COMIN“ bolo v Nitre otvorené v októbri 2019. Funguje v priestoroch Klientskeho centra na Mestskom úrade v Nitre.

„Počas prvého roku fungovania poskytli jeho pracovníci 288 konzultácií 190 klientom,“ informovala nás o tom manažérka Nikoleta Kováčová.

Kvôli pandémii museli pracovníci na istý čas prerušiť poskytovanie osobného poradenstva. Nahradené však bolo telefonickým a mailovým kontaktom.

Cieľová skupina

Aj keď cieľovou skupinou poskytovaných služieb sú cudzinci, o radu môže požiadať aj široká verejnosť. „V tomto smere jeho služby využívali najmä zamestnávatelia, ktorým bolo viackrát poskytnuté sociálno-právne poradenstvo,“ prezradila Nikoleta Kováčová.

Na Miesto prvého kontaktu sa podľa jej slov najčastejšie obracali štátni príslušníci Ukrajiny (54), Iraku (50) a Srbska (24).

„Navštívili ho aj cudzinci z Peru, Ruska, Grécka, Brazílie, Rumunska, Bieloruska, Poľska, Írska, Japonska a Indie,“ dodáva Kováčová.

Najčastejšie otázky

Poradenstvo bolo podľa jej slov zamerané najmä na riešenie otázok v súvislosti s pobytom v SR, so zamestnaním/živ­nosťou, s rodinou, so vzdelávaním/rek­valifikáciou a rovnako tak napr. pri podávaní dane z nehnuteľnosti, zápise do katastra, žiadosti o opatrovateľské, správnom konaní na cudzineckej polícii, získaní pomoci zo strany mesta Nitra, otázkach o platení komunálneho odpadu či informáciách o veľvyslanectvách Ukrajiny a Peru pre vybavenie nových cestovných dokladov.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM