Rastislav Búgel Rôzne

Meteorológovia prezradili zaujímavé info z Janíkoviec: Pozrite, koľko supertropických dní tam už namerali!

Slnko a až neznesiteľné horúčavy... Tak to nie iba v posledných dňoch vyzerá aj v našich končinách. Pocítili to aj na meteorologickej stanici v Nitre – Veľkých Janíkovciach. Veď pozrite, koľko supertropických dní tam už namerali.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia prezradili zaujímavé info z Janíkoviec: Pozrite, koľko supertropických dní tam už namerali!
Zdroj: TASR

Tento rok podľa slov odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo¬gic­kého ústavu pravdepodobne padne rekord v počte tzv. supertropických dní. Ide o deň, v ktorom maximálna teplota vzduchu vystúpila na 35 stupňov Celzia a viac.

„Leto v roku 2015 sa vyznačuje mimoriadnou stabilitou charakteru počasia. Pretrvávajúca prítomnosť veľmi teplej vzduchovej hmoty spôsobila prehriatie prírodného prostredia. Toto malo vplyv na výskyt dlhších sérii supertropických dní a tropických nocí,“ píše sa na stránke SHMÚ. Tieto dve charakteristiky tepoty vzduchu spolu s vysokou priemernou dennou teplotou vzduchu sú najvypuklejším prejavom počasia tohtoročného leta.

Vysoké horúčavy pocítili aj v neďalekých Veľkých Janíkovciach a meteorológovia prezradili odtiaľ veľmi zaujímavé info týkajúce sa práve supetropických dní. V roku 2015, do 10. augusta, bolo totiž vo Veľkých Janíkovciach zaznamenaných už 11 supertropických dní. Pre zaujímavosť, maximálny počet supertropických dní zaznamenaný vo Veľkých Janíkovciach do roku 2014 bol pritom 12.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM