Rastislav Búgel Samospráva

Mestské zásahy úspešné: Do projektu sa zapojil rekordný počet účastníkov!

Do iniciatívy Mestské zásahy 2013 sa v Nitre zapojilo rekordné množstvo účastníkov. Ako informovala Ľudmila Synaková z mestského úradu, celkovo bolo podaných 54 projektov a 127 podnetov od občanov.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zásahy úspešné: Do projektu sa zapojil rekordný počet účastníkov!
Foto: Rastislav Búgel

„To je rekord na území bývalého Československa vzhľadom na počet obyvateľov mesta. Košice mali asi 60 projektov, Bratislava ich mala 50,“ uviedla Synaková.

Aj v ďalších mestách

Do iniciatívy sa zapojili architekti, dizajnéri a aktivisti. Tí vypracovali riešenia pre priestory a lokality v Nitre, ktoré sú z nejakého dôvodu problematické, prípadne ich potenciál nie je plne využitý. Autormi konceptu Mestské zásahy sú architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský, ktorí v roku 2008 pripravili prvý ročník tohto projektu a spolu s kolegami priniesli takmer 40 projektov pre Bratislavu. Neskôr sa táto idea ujala aj v ďalších mestách na Slovensku a v susednej Českej republike. Vlani sa k nim pridala aj Nitra.

Z konského chrbta

Všetky projekty sú v súčasnosti prístupné aj na stránke www.zasahy.sk, kde je možné hlasovať za najlepší projekt. Je medzi nimi napríklad návrh na dočasnú inštaláciu sochy s názvom Svätopluk som ja. Autori myšlienky chcú na Svätoplukovom námestí umiestniť podstavec s prístupovým schodiskom a sochu koňa. „Človeku je umožnené vysadnúť na chrbát koňa, kde si následne užíva svoju rolu vznešeného kniežaťa. Je ponechané na každého fantázii, ako túto heroickú pózu pojme. Tým sa sám stáva súčasťou jazdeckej sochy, ktorá s každým novým ‚jazdcom‘ nadobúda novú podobu. Verejnosť tak symbolicky vytvára svoje vlastné skulptúry,“ uvádzajú autori myšlienky, ktorí takto reagujú na inštaláciu sochy Svätopluka na Bratislavskom hrade. „Tá je priam ukážkovým príkladom arogancie moci, bez akejkoľvek participácie odbornej či laickej verejnosti,“ konštatujú autori nápadu Svätopluk som ja.

Projekty na zlepšenie

Ďalšie iniciatívy projektu Mestské zásahy riešili napríklad lepšie využitie nábrežia rieky Nitry, vybudovanie nových priestorov pre kultúru, návrh cyklotrás či revitalizáciu autobusovej stanice. „Mestské zásahy ponúkajú niekoľko možností, ako meniť mesto k lepšiemu. Ale aj tie najlepšie projekty zostanú prázdne, ak im nedáme dušu, ak ich nebudeme používať a ak nebudú súčasťou nášho každodenného života. To, či naozaj k týmto zmenám dôjde, je aj na nás, obyvateľoch mesta,“ pripomínajú organizátori projektu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM