Rastislav Búgel Samospráva

Mestské služby sa pripravujú na zimu: Na údržbu ciest majú pripravených 800 ton posypového materiálu

Nitrianske Mestské služby majú na posýpanie a údržbu ciest počas nadchádzajúcej zimy pripravených 300 ton soli a 500 ton drviny. Okrem toho je k dispozícii 27 kontajnerov z posypovou zmesou.

Ilustračný obrázok k článku Mestské služby sa pripravujú na zimu: Na údržbu ciest majú pripravených 800 ton posypového materiálu

Počas zimného obdobia bude podnik využívať na udržiavanie zjazdnosti ciest 15 mechanizmov a vozidiel určených na posyp, odhŕňanie a odvoz snehu. Ako informoval riaditeľ Mestských služieb Jozef Chrenko, na zabezpečenie zimnej údržby budú využívaní aj ôsmi zmluvní partneri a subdodávatelia. „V prípade vysokého spádu snehu budú objednané práce u ďalších dodávateľov,“ pripomína Chrenko. Ako doplnil, k dispozícii budú počas zimy aj čaty pracovníkov, ktorí budú ručne čistiť zastávky mestskej autobusovej dopravy, mosty, schody a ďalšie komunikácie.

Prvoradá prvencia

Mestské služby majú stanovené podmienky, na základe ktorých sú pracovníci podniku povinní vykonávať zimnú údržbu. Okrem iného k ich povinnostiam patrí napríklad aj kontrola zjazdnosti ciest, ktorá sa musí vykonávať, ak teplota dosiahne menej ako tri stupne Celzia a vlhkosť vzduchu je vyššia ako 80 percent. „Sme pripravení vynaložiť všetko úsilie na to, aby boli komunikácie I. kategórie zjazdné. Rozhodujúcou metódou je preventívny posyp. Službukonajúci dispečer preto organizuje okamžitý nástup práce, ak teplota vozovky na referenčných miestach poklesla pod jeden stupeň Celzia a vlhkosť vzduchu stúpa nad 85 percent, prípadne sú vozovky mokré, alebo začínajú padať zrážky v akejkoľvek forme, a tiež ak bola zistená poľadovica alebo klzká vozovka,“ vysvetlil Chrenko.

Pre všetky vozidlá

Ako dodal, za normálnych zimných podmienok musia byť práce na obnove zjazdnosti komunikácií I. kategórie vykonávané priebežne po začatí sneženia. „Zjazdnosť na komunikácii je obnovená za podmienky, že tadiaľ môžu prejsť všetky kategórie vozidiel, pre ktoré je určená. Po dosiahnutí takéhoto stavu je potrebné v prácach pokračovať tak, aby nahromadený sneh nadmerne neobmedzoval vodičov ani chodcov,“ dodal Chrenko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM