Rastislav Búgel Kultúra

Mesto zrejme bude musieť okresať oslavy: Toto je dôvod nečakaných škrtov

Pripravované Cyrilo-metodské slávnosti budú zrejme o niečo menej bohaté. Štát schválil rozpočet na celé slávnosti vo výške 164 tisíc eur. Pre Nitru však z tejto sumy veľa neostane.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zrejme bude musieť okresať oslavy: Toto je dôvod nečakaných škrtov
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov na naše územie je pripravené množstvo podujatí. Cyrilo-metodské slávnosti by mali mať svoje jadro práve v meste pod Zoborom. Štát schválil rozpočet na oslavy vo výške 164 tisíc eur. Sto tisíc z celého balíka pôjde na národnú púť do Nitry. Zvyšok si rozdelia ďalšie tri štátne podujatia. Mesto tak bude musieť zrejme okresať pripravované oslavy na jeho území.

Nie sú peniaze

„Baviť sa tu o tom, že my celoročne budeme oslavovať a budeme v každej mestskej časti organizovať veci k Cyrilovi a Metodovi, ktoré dnes nemáme schválené v dotáciách, je iluzórne,“ konštatuje primátor Dvonč na margo pridelených financií. Mesto podľa neho najprv musí vypracovať harmonogram podujatí, ktoré dokáže finančne samo pokryť. Ďalšie zdroje financií podľa neho môžu prísť už len z firemného sektora.

Zoznam sa pripravuje

Do spolupráce z mestom plánuje vstúpiť aj VÚC. Ten zorganizuje stretnutie predstaviteľov 70 obcí, ktoré v tomto roku oslavujú 900 rokov od prvej písomnej zmienky. Podujatie bude organizované pri príležitosti výročia príchodu vierozvestcov na naše územie. Odbor kultúry na MsÚ v Nitre momentálne pripravuje harmonogram podujatí. „Ktoré podujatia budú len označené, že sú pripravované pri príležitosti výročia, a ktoré budú aj priamo podporené, to by som momentálne skutočne rád nechal na Odbor kultúry,“ prezrádza primátor Nitry.

Cyrilo-metodské slávnosti sa asi uskromnia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM