Rastislav Búgel Samospráva

Mesto vyhovelo protestom prokurátora: Niektoré nariadenia zruší, iné upraví

Nitrianski mestskí poslanci vyhoveli trom protestom prokurátora, ktorý napadol tri všeobecne záväzné nariadenia (VZN). Jedným z nich je aj VZN o udeľovaní ocenení mesta Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyhovelo protestom prokurátora: Niektoré nariadenia zruší, iné upraví
Foto: Rastislav Búgel

Protest sa týka iba článku, ktorý dovoľuje mestským poslancom vykonávať kontrolu tohto nariadenia. Podľa prokuratúry na to členovia zastupiteľstva nemajú nárok, pretože nie sú kontrolnými subjektmi.

Ďalšie dve VZN považuje prokurátor za zbytočné, pretože upravujú problematiku, ktorá je už riešená v zákone. Takým je podľa Okresnej prokuratúry v Nitre napríklad VZN o celomestskej deratizácii, ktorému nevyčíta nezákonnosť jednotlivých ustanovení, ale napáda ho ako celok. „Došlo k zmene právnej úpravy, po ktorej mesto Nitra nemá oprávnenie upravovať danú oblasť VZN,“ uvádza Eva Ganóczyová z mestského úradu.

Protest prokurátora sa týkal aj VZN o organizovaní športových podujatí. Aj toto nariadenie pokladá za nadbytočné, pretože organizovanie telovýchovných a verejných športových podujatí už upravuje zákon. „Vyhoveli sme všetkým trom protestom prokurátora. Nariadenie o organizovaní športových podujatí sme zrušili celkom, pretože aj naši odborníci potvrdili, že zákon upravuje všetko, čo je potrebné. Takže sa pri organizácii takýchto podujatí budeme spoliehať na zákon a nepotrebujeme k tomu samostatné VZN,“ povedal nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Ako dodal, najčastejším podnetom na podávanie protestov prokurátora býva práve skutočnosť, že sa v nariadeniach samospráv vyskytujú citácie, ktoré sú už obsiahnuté aj v zákonoch. Podľa jeho slov však istá duplicita môže pomôcť ľuďom lepšie sa v nariadeniach zorientovať. „V niektorých prípadoch si myslím, že občan potrebuje tú odvolávku alebo vysvetlenie zo zákona. Takže my v dobrom úmysle, aby bolo to VZN kompletné a všetko obsahovalo, dávame do nariadení aj tie citácie a potom máme problém, lebo prokurátori proti tomu protestujú. My to vidíme tak, že do VZN citujeme aj zákon, ktorý je doplnený o naše pravidlá a ich používanie v praxi,“ skonštatoval Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM