Rastislav Búgel Samospráva

Mesto uzavrie dohodu s kórejským Gyeongju: Obe mestá toho majú veľa spoločného

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili uzavretie spolupráce medzi Nitrou a kórejským mestom Gyeongju. Stane sa tak 11 partnerským mestom Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Mesto uzavrie dohodu s kórejským Gyeongju: Obe mestá toho majú veľa spoločného
Foto: Rastislav Búgel

Na 37. mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci schválili uzavretie spolupráce medzi Nitrou a kórejským mestom Gyeongju.

Prvé z Ázie

Doteraz patrili do desiatky partnerských miest Nitry mestá z Európy a zámoria. Po novom bude mať Nitra cenného partnera aj v Ázii. „Nadviazanie spolupráce bolo iniciované kórejskou stranou prostredníctvom slovenského veľvyslanca v Kórejskej republike Dušana Bellu ešte v roku 2010,“ píše sa v materiáloch k plánovanému partnerstvu.

Primátor mesta Gyeongju dokonca v minulom roku pozval nitriansky futbalový tím U12 spolu s vedením mesta na medzinárodný futbalový turnaj.

Majú veľa spoločného

Kórejské mesto Gyeongju leží na juhovýchode Kórejského polostrova, neďaleko pobrežia Japonského mora. Nitra a Gyeongju majú veľa podobných čŕt. V období, keď bola Nitra sídlom Veľkej Moravy a zažívala najväčší rozkvet, bolo Gyeongju sídlom a taktiež politickým a kultúrnym centrom kráľovstva Silla. Z tohto obdobia pochádza viacero kultúrnych pamiatok, ktoré sú dnes zapísané do zoznamu UNESCO. V súčasnosti je mesto Gyeongju kultúrnym centrom Kórejskej republiky s dvoma univerzitami a mnohými múzeami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM