Rastislav Búgel Kultúra

Mesto ocenilo významných mužov. Cenu mesta dostali Bielik, Greššo a Hrušovský

Na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Nitre v Synagóge odovzdávali Cenu mesta Nitra. Tento rok získal toto ocenenie Pavol Hrušovský, Ján Greššo a Peter Bielik.

Ilustračný obrázok k článku Mesto ocenilo významných mužov. Cenu mesta dostali Bielik, Greššo a Hrušovský
Foto: Rastislav Búgel

Čerstvý šesťdesiatnik Pavol Hrušovský sa narodil 9. júna 1952 v Mani v okrese Nové Zámky. Od roku 2012 je opäť poslancom Národnej rady. „Výrazne sa zaslúžil o pomoc v rozvoji vysokého školstva a o vznik Gymnázia sv. Cyrila a Metoda v Nitre. Vedie dlhodobé podporné aktivity pre Biskupský úrad v Nitre a pre komunitu Verbistov v Nitre,“ píše sa v dôvodoch na jeho ocenenie.

Cenu mesta Nitra dnes odovzdali aj hercovi Jánovi Greššovi. Narodil sa v roku 1952 vo Zvolene. V roku 2001 sa stal riaditeľom DAB. „Aj napriek svojej náročnej a zodpovednej funkcii, kedy nitrianske divadlo získalo množstvo domácich ocenení, zúčastnilo sa na desiatkach domácich aj zahraničných festivaloch a divácka návštevnosť sa stala v histórii divadla rekordná, zostal verný javisku ako herec. Ján Greššo má na svojom konte množstvo divadelných úloh i bohatú filmografiu a množstvo postáv vytvorených v televíznej hranej tvorbe,“ uvádza sa v návrhu na ocenenie.

Univerzitný profesor Peter Bielik sa v roku 1952 narodil v Nitre a pôsobí na tamojšej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU). „Peter Bielik sa výrazne pričinil o plodnú partnerskú spoluprácu s mestom Nitra, ktorá sa sústreďuje najmä na tvorbu a realizáciu projektov rozvoja SPU a mesta, ako aj projektov vedeckovýskumnej a vedecko-hospodárskej spolupráce, rozvoja spolupráce so zahraničnými partnermi a partnerskými mestami mesta Nitry,“ píše sa v návrhu na Bielikovo ocenenie.

Udeľovanie Ceny mesta Nitry
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM