Správy

Mesto malo postaviť trojkilometrový chodník načierno: Bude ho musieť odstrániť?

Nitrianska radnica rieši vážny problém. Podľa prokuratúry mal byť v roku 2014 postavený chodník ako čierna stavba.

Ilustračný obrázok k článku Mesto malo postaviť trojkilometrový chodník načierno: Bude ho musieť odstrániť?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Takmer trojkilometrový chodník, ktorý spája nitrianske mestské časti Chrenová a Janíkovce, je čiernou stavbou. Mesto ho ešte v roku 2014 postavilo bez stavebného povolenia. Upozornila na to Okresná prokuratúra v Nitre.

Zlegalizujú stavbu?

Na základe jej podnetu už mesto Nitra, ako príslušný špeciálny stavebný úrad, začalo konanie o odstránení stavby, realizovanej bez stavebného povolenia. K reálnemu búraniu chodníka však zrejme nedôjde. Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka sa radnica bude snažiť stavbu zlegalizovať.

Podľa platnej legislatívy je možné požiadať o dodatočné stavebné povolenie v prípade, ak stavba nie je v rozpore s verejným záujmom.

„Po doložení potrebných dokumentov sa bude postupovať v zmysle zákona. Ide o verejnoprospešnú stavbu, ktorá zabezpečila presun najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, teda chodcov, z vysokofrekven­tovanej cesty III. triedy. Tým sa vytvorili podmienky pre ich zvýšenú bezpečnosť. Preto je veľká pravdepodobnosť, že stavba dostane dodatočné stavebné povolenie,“ uviedol pre TASR Holúbek.

Prečítajte si tiež

Získanie povolenia

Podľa jeho slov v súčasnosti magistrát nepočíta s možnosťou, že by sa mu dodatočné stavebné povolenie nepodarilo získať. Preto momentálne nemá ani vyčíslené náklady na prípadné búranie tri kilometre dlhého chodníka.

Rovnako je podľa Holúbeka nepodstatná a čisto hypotetická otázka o prípadnom vymáhaní škôd od osôb, ktoré boli za výstavbu bez stavebného povolenia zodpovední.

„Momentálne nemáme dôvod sa ňou zaoberať, keďže aktuálne sa zameriavame na získanie dodatočného stavebného povolenia,“ doplnil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM