Webnoviny - Rôzne

Mesto definitívne zamietlo prenájom tržnice

Mestská tržnica v Nitre zostane celá pod správou mesta. Doteraz ju prevádzkovala súkromná spoločnosť Rinox, ktorej už skončila nájomná zmluva. Magistrát preto vypísal na prenájom tržnice verejno-obchodnú súťaž. Tú však v septembri zrušil.

Dôvodom mala byť príliš vysoká cena, ktorú za prenájom ponúkol víťaz súťaže. Kým mesto očakávalo sumu najmenej 270.000 eur ročne, spoločnosť Polygon ponúkala 501.000 eur. Mestskí poslanci sa obávali, že by nový nájomca žiadal od trhovníkov príliš vysoké platby za prenájom trhových miest. Preto rozhodli o tom, že bude vypísaná nová súťaž. Jej predmetom však mal byť iba prenájom voľných plôch, na ktorých sú umiestnené stánky. Budovy na tržnici si vo svojej správe ponechalo mesto.
Mestské zastupiteľstvo napokon rozhodlo o tom, že sa nebude súkromnému správcovi prenajímať ani voľné priestranstvo so stánkami, ale celú tržnicu bude prevádzkovať výlučne mesto. „Máme všeobecne záväzné nariadenie, ktoré už stanovuje maximálnu výšku nájomného pre voľné plochy, takže by vlastne ani nebolo o čo súťažiť. Preto prišiel návrh, aby spolu s budovami tržnice spravovalo mesto aj jej voľné plochy,“ uviedol viceprimátor Ján Vančo. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča chce magistrát vytvoriť na oddelení majetku samostatný referát, ktorého pracovníci sa budú o tržnicu starať. Zároveň pripomenul, že mesto neplánuje zvyšovať užívateľom stánkov nájomné. „Robili sme prieskum a 99 percent trhovníkov chce zostať na tržnici za tých istých podmienok, ako mali v zmluvách doteraz. Zrejme budeme rešpektovať ceny, aby sme ich neodradili. Pokiaľ tam bol doteraz čistý výnos zo spoločnosti Rinox 265.000 eur, tak verím, že minimálne tento výnos dosiahneme a možno, že sa nám podarí získať o niečo viacej. Ja by som bol úplne spokojný, keby sme touto činnosťou vedeli v prospech mesta zarobiť okolo 330.000 eur,“ povedal Dvonč.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM