Rastislav Búgel Rôzne

Mesto byty od súkromných firiem nekúpi

Mesto Nitra neodkúpi od súkromných stavebných firiem hotové byty, ktoré chcelo podľa pôvodných plánov využívať ako nájomné. Spoločnosť Doprastav Development ponúkla magistrátu ešte koncom minulého roka 32 bytov v komplexe Harmónia, firma Dynamik zasa

Transakcia v hodnote niekoľko miliónov eur sa mala riešiť odkúpením pohľadávky bankou, ktorej mal magistrát dlh splácať po dobu 30 rokov z vybraného nájomného. Mesto napokon ponuku neprijalo. Dôvodom boli obavy z vysokého nájomného, pre ktoré by sa do bytov ťažko hľadali nájomníci. Súkromné spoločnosti stavali bytové domy s cieľom ich odpredaja. Boli v nich veľkometrážne byty i byty s garážami, čo výšku nájomného ovplyvnilo. Kým v mestských bytoch je nájomné vo výške do troch eur za meter štvorcový, tu by sa pohybovalo na úrovni šesť až osem eur za meter štvorcový. Okrem veľkosti bytov sa na zvýšenej cene nájomného podieľali aj bankové úroky.

Aj napriek tomu, že mesto ponuku na odkúpenie haotových bytov odmietlo, v budúcnosti sa k takémuto spôsobu výstavby nájomných bytov možno vráti. „Keby sme išli do takéhoto modelu do budúcna, tak asi by sme s tou súkromnou stavebnou formou rokovali vopred. To znamená, že by sme vopred určili vhodnú kategóriu bytu a cenu. Aby sa to potom ekonomicky dalo zvládať. Považujem spoluprácu so súkromnými investormi aj pri výstavbe nájomných bytov za dobrý model. Žiaľ, v tomto prípade by tá ekonomika bola zrejme pre mesto riziková, preto sme od tohto kroku ustúpili. Keď vychádza mesačné nájomné 560 eur, alebo 420 eur, tak musíme zvažovať, či sú ho ľudia ochotní zaplatiť,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Podľa viceprimátora Štefana Štefeka je výstavba nájomných bytov pre mesto dôležitá.** „Netreba sa pri tom pozerať iba na to, čo nás to bude stáť, ale čo nám to prinesie na podielových daniach, ktoré mesto získa vďaka tomu, že sa ľudia nebudú sťahovať na vidiek.“** // Súhlasí s ním aj Dvonč. //„Pokiaľ sa nám občania budú vysídľovať do okolitých obcí, tak strácame trvalých obyvateľov a s nimi aj podielové dane. Na druhej strane, mesto poskytuje týmto ľuďom všetky služby a kompletný mestský komfort, ktorý platíme my. Či už je to verejná doprava, odstraňovanie komunálneho odpadu v meste, znečistenie a podobne,“ dodal primátor.

Aquapark v Nitre nebude![link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.137570_A­quapark-nebude!-Mesto-kafileriu-preda]Vieme viac![/link]

Nitra24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM