Rastislav Búgel Samospráva

Mesto bude možno musieť vrátiť takmer štyri milióny eur!

Mesto Nitra zrejme bude musieť vrátiť štátnu dotáciu v hodnote 3.599.004,28 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude možno musieť vrátiť takmer štyri milióny eur!
Zdroj: TASR

Tá je účelovo viazaná na vybudovanie cestného prepojenia priemyselného parku Sever z rýchlostnou komunikáciou R1. Nitrianska radnica sa o vybudovanie tejto cesty snaží už niekoľko rokov. Ak bude musieť peniaze vrátiť, výstavba novej cesty sa posunie na neurčito. „Ministerstvo hospodárstva nás vyzvalo o vrátenie celej dotácie. Urobilo tak cez organizáciu, ktorá mala realizovať toto pripojenie na R1, teda cez spoločnosť MH Invest. Ministerstvo chce späť dotáciu, pretože sa znížil počet pracovníkov vo firme Foxconn a preto, že z priemyselného parku ohlásili odchod tri firmy, ktoré boli na Foxconn naviazané,“ vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Podľa Dvonča mesto nemá problém peniaze vrátiť, chce mať však záruku, že v prípade oživenia výroby v priemyselnom parku dotáciu dostane znova.

„My máme zmluvu na túto dotáciu do roku 2014. Tieto účelovo viazané zdroje máme na účte, takže nie je problém, aby sme ich vrátili. My súhlasíme s tým, že ak by štát vedel tie peniaze využiť lepšie, nech ich použije. Ale nechceli by sme sa vzdať tejto investície v priemyselnej zóne. Preto ma zastupiteľstvo zaviazalo k ďalším rokovaniam na ministerstve hospodárstva. Chceme dosiahnuť dodatok k zmluve v tom zmysle, že keď peniaze vrátime, tak po naplnení priemyselnej zóny by sa táto investícia do Nitry znova vrátila. Už aj vzhľadom na to, že sa o výstavbu prepojovacej komunikácie snažíme už päť rokov a mesto Nitra už vynaložilo dosť nákladov na získanie územného rozhodnutia. Momentálne je celý proces v stavebnom konaní,“ hovorí primátor. Ako dodal, v prípade, že by mesto o dotáciu neprišlo, dokázalo by začať s výstavbou cesty okamžite po vydaní stavebného povolenia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM