Monika Földešiová Rôzne

Mesto bude doplácať, nie však nehnuteľnosťou

Mesto Nitra hľadá vo svojom rozpočte 498.000 eur, ktoré má doplatiť stavebnej firme Dynamik za prestavbu bývalej detskej nemocnice na Zobore na domov pre seniorov. Pôvodne sa chcela radnica s firmou vyrovnať bezhotovostne, nehnuteľným majetkom v rovn

Objavili sa aj úvahy o tom, že by magistrát mohol svoj záväzok zaplatiť pozemkom pod parkoviskom na Wilsonovom nábreží. Mestskí poslanci napokon schválili splatenie dlhu v hotovosti.
Rozpočet na prestavbu bývalej detskej nemocnice dosiahol sumu viac ako štyri milióny eur. Náklady navyše si vyžiadali práce, s ktorými sa pôvodne nepočítalo. „Ide o práce, ktoré bolo nutné vykonať, boli riadne podpísané v stavebných denníkoch a boli mimoriadne dôsledne preverované zo strany mestského úradu. Spôsob vyrovnania je hotovosť. Momentálne hľadáme zdroje, aby sme to vyriešili finančne, a nie majetkovo," vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.
Najväčšou položkou v dodatočných výdavkoch bola adaptácia strechy a vybavenie kuchyne, do ktorej sa nebudú voziť polotovary, ale bude sa v nej variť. „Keby sa tie práce neboli realizovali, tak do dnešného dňa nie je tento objekt skolaudovaný. A v podstate by nesplnil ten účel, na ktorý bol zrealizovaný. Môžem všetkých ubezpečiť, že sa robila prísna krížová kontrola každej jednej položky. Som presvedčený, že nebyť týchto prác navyše, tak dodnes nie je objekt užívania schopný," konštatoval nitriansky viceprimátor Štefan Štefek.
Mesto musí nájsť takmer 500.000 eur vo svojej pokladnici. Podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka by mala podstatná časť z tejto sumy prísť z rozpočtu Správy športových a rekreačných zariadení, kde zostali peniaze pôvodne určené na výmenu okien na zimnom štadióne. „Ak by sa mala realizovať oprava štadióna na budúci rok, budeme na to musieť nájsť dodatočné zdroje," dodal Dvonč.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM