Rastislav Búgel Hokej

Medzinárodný hokejový turnaj v Taliansku: Matúš Rais s kapitánskym céčkom!

Slovenskí hokejisti odcestovali na 26. Svetovú zimnú univerziádu do talianskeho Trentina s cieľom pokúsiť sa zabojovať o medaily. Tréner Igor Tóth spoločne s asistentom Imrichom Antalom privítali na zraze na zimnom štadióne v Petržalke 22 hráčov, z nich deviati pôsobia v extraligových kluboch.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný hokejový turnaj v Taliansku: Matúš Rais s kapitánskym céčkom!
Foto: Rastislav Búgel

Z pôvodného kádra vypadli brankár Dušan Sidor a obranca Ondrej Zošiak, ktorých nahradili Marek Srnec respektíve Miroslav Habšuda.

Základná skupina

Turnaj v Trentine bude mať dvanásť účastníkov rozdelených do troch štvorčlenných skupín, pričom osem najlepších tímov (prvé dva zo skupín a dva najlepšie z tretích miest – pozn.) postúpi do štvrťfinále. Slováci sa predstavia v základnej B-skupine, úvodný duel odohrajú 12. decembra o 20.30 h proti západným susedom z Česka, o dva dni neskôr nastúpia proti Veľkej Británii a o ďalšie dva si zmerajú sily s obhajcom trofeje Ruskom.

Chcú zabojovať o medailu

Tóthovi zverenci chcú v Trentine zabojovať o cenné kovy. „Pred dvoma rokmi nám to nevyšlo a skončili sme piati, predtým v Číne sme boli bronzoví. Na turnaji sú naozaj kvalitné výbery a to nielen Kanady a Ruska, ale aj USA, Lotyšska, Ukrajiny, či Švédska. Musíme ísť krok za krokom, dávať si postupné ciele. Ale chceme dosiahnuť maximum,“ uviedol Tóth.

„Mužstvo sme skladali postupe, v novembri sme absolvovali úvodné sústredenie, kde sme pozvali hráčov z extraligy a I. ligy. Ide o chlapcov, ktorí spadajú do vekovej kategórie 20–22 rokov, pár hráčov už štartovalo na predošlej univerziáde v Turecku. Mužstvo sme formovali tak, aby sme mali štyri vyrovnané formácie a dvoch brankárov,“ pokračoval hlavný tréner.

Zmeny pred odjazdom

Krátko pred štartom zimnej univerziády však musel spraviť dve zmeny. Z pôvodnej nominácie vypadli obranca Zošiak a gólman HK Poprad Sidor, ktorého nakoniec neuvoľnil klub. „Pri ňom sme si neboli celkom istí. Klub robil všetko pre to, aby ho uvoľnil, ale keďže im nevyšiel prestup a nový brankár do Popradu neprišiel, Sidor musel ostať. Určite by bol pre nás prínosom, keďže pravidelne chytá v najvyššej súťaži,“ uviedol Tóth.

Nitrianski hráč Rais

Jedným z najskúsenejších hráčov v kádri je zadák Matúš Rais, ktorý sa predstavil aj na predchádzajúcej univerziáde v Turecku a na tej tohtoročnej bude mať na drese kapitánske „céčko“. „Turnaj má určite svoju úroveň, je to medzinárodná konfrontácia tímov, sú tam najlepší hráči tejto kategórie z každej krajiny. Rusi hrajú veľmi dobrý hokej a vždy poskladajú dobrý tím, takže patria medzi favoritov celého turnaja. Česi sú naši veční rivali, takže sa ich budeme snažiť zdolať. Veľkú Britániu príliš nepoznám. V hokeji nie sú na takej vysokej úrovni, ale môžu prekvapiť,“ uviedol na margo súperov.

Verí v medailu

Dvadsaťtriročný obranca HK Nitra verí, že slovenský tím môže v Trentine zabojovať o medaily. „Ambície sú vysoké. Pred dvoma rokmi sa nám nepodarilo postúpiť zo štvrťfinále cez Kanadu. Ale myslím si, že teraz máme skúsený tím a môžeme pomýšľať na popredné priečky.“

Na rozdiel od Sidora, Raisovi jeho zamestnávateľ problémy nerobil, no chápe aj postoj klubov. „Je to extraliga, tímy príliš nechcú púšťať hráčov. Ja som sa ale dohodol s Nitrou už pred sezónou. Verím, že to pochopia a som vďačný, že ma uvoľnili,“ dodal.

Kvalitná úroveň

Slovenskí reprezentanti absolvovali v pondelok poobede tréning na ľade ZŠ Petržalka, následne o deviatej večer odcestovali do dejiska univerziády. Svoje zápasy odohrajú v Gianmario Scola Arena s kapacitou 3500 miest, v známom lyžiarskom stredisku Alba di Canazei. Bývať budú v hoteli asi 100 m od haly. „Univerziáda má veľmi kvalitnú úroveň. Verím, že v prípravnej fáze sme urobili všetko pre to, aby sa nám podarilo zložiť kvalitné mužstvo, ktoré tam dosiahne aj nejaký úspech,“ uviedol vedúci tímu Roman Štamberský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM