Nikoleta Kováčová Rôzne Správy

MEDOVNÍKY ako umelecké DIELA: Nebudete ich chcieť ZJESŤ!

Medovníky sa spájajú s Vianocami, no táto šikovná žienka ich pripravuje počas celého roka. A hoci vždy chutia rovnako, tie vianočné sú rozhodne najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku MEDOVNÍKY ako umelecké DIELA: Nebudete ich chcieť ZJESŤ!
8
Galéria
Zdroj: Archív Alexandry Zimovej

Šikovná Saša z Nitry udržiava medovníkovú tradíciu nažive už dlhé roky. Príprava tejto tradičnej vianočnej dobroty sa stalo jej hobby. Medovníky však pečie aj inokedy počas roka, napríklad na Veľkú noc. Rozhodne však musíme povedať, že tie vianočné medovníky sú doslova umeleckými dielami, do ktorých sa nebude chcieť zahryznúť.

Šikovné ručičky

Saša nielenže používa rôzne formičky, ale cínových vojačikov, anjelov, domčeky či Mikulášov svojimi šikovnými rukami vyzdobí tak, že ak by ste nevedeli, že ide o medovníky, pomýlili by ste si pochúťku pokojne aj s drevenou ozdobou. Len teda táto krása nielen dobre vyzerá, ale aj úžasne vonia.

Keď sme sa Saši spýtali, koľko medovníkov približne napiekla počas roka 2024, šokovala nás odpoveďou. Vraj ich bolo približne 7-tisíc kusov za posledné dva mesiace! Upečených! Niektoré sa síce nezdobili, no ruky a chrbát tejto medovníkovej kráľovnej si aj tak zaslúžia obrovské uznanie.

Mimochodom, prezradíme, že Sašine medovníky poznajú aj nitrianski hokejisti. Aj pred pár dňami do šatne putovali krásni anjeli s logom Corgoňov. Vraj nech má každý nablízku svojho anjela strážneho.

Osvedčený recept

Ak ste sa medovníky nikdy neodvážili piecť, lebo ste sa stratili v množstve receptov, tu je ten, ktorý používa Saša.

Potrebujete: 500 gramov hladkej múky, 100 gramov práškového cukru, 15 gramov sódy bikarbóny, 6,5 gramu medovníkového korenia, 250 gramov medu, 2 vajcia, 50 gramov margarínu

Med roztopíte, pridáte margarín. Sypké suroviny zmiešate v miske, pridáte med s margarínom, vajcia a pomiešate vareškou. Cesto by malo byť trochu lepkavé, nebudete s ním môcť hneď pracovať. Keď sa vám všetko spojí, cesto prikryte, na noc dajte do chladničky a pred spracovaním chvíľu nechajte stáť pri izbovej teplote. No a potom už len hurá do vykrajovania! Medovníky pečte pri teplote 180 stupňov, 6–7 minút.

Prečítajte si tiež:

Vianočné medovníky
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM