Správy

Meč na pešej zóne je POŠKODENÝ: Do ikonickej pamiatky nabúrala dodávka

Bronzový meč kniežaťa Pribinu, umiestnený na pešej zóne v Nitre, poškodila dodávka. Nehoda sa stala v piatok dopoludnia.

Ilustračný obrázok k článku Meč na pešej zóne je POŠKODENÝ: Do ikonickej pamiatky nabúrala dodávka
Zdroj: Polícia SR - Nitriansky kraj

Podľa vyjadrenia Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre vodič vozidla Fiat Ducato pravdepodobne púšťal oprotiidúcu dodávku a pri vyhýbaní sa narazil prednou časťou vozidla do Pribinovho meča.

Krátko pred slávnosťami

Vodič bol podrobený dychovej skúške na alkohol s negatívnym výsledkom. Policajti riešili vec ako škodovú udalosť, vodič dostal na mieste blokovú pokutu.

Poškodenie meča podľa hovorcu mesta Nitra Tomáša Holúbka ich mrzí o to viac, že sa tak stalo len dva dni pred začiatkom najväčších slávností v Nitre.

Prečítajte si tiež

Dajú ho opraviť

Meč je zväčšenou kópiou historického meča, ktorý pochádza zo súboru pamiatok veľkomoravského kniežacieho hrobu v Turčianskej Blatnici. Ide o plastiku bronzového meča od autora Mariána Žilíka.

„Meč sme zabezpečili, bude prevezený do ateliéru. V zmysle autorského zákona ide o autorské dielo, kontaktovali sme preto vlastníka autorských práv,“ povedal Holúbek.

Po vyriešení poistnej udalosti dá mesto meč opraviť. Nebude to prvá oprava, meč bol poškodený aj v roku 2015 a 2017. Naposledy v roku 2019 mesto za opravu meča zaplatilo 5 800 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

DO VÝZNAMNEJ PAMIATKY MESTA NITRA - BRONZOVÉHO MEČA KNIEŽAŤA PRIBINU DNES NARAZILA DODÁVKA 🗡🚛 👉 Dopravní policajti z...

Posted by Polícia SR - Nitriansky kraj on Friday, July 1, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM