Rastislav Búgel Správy

Máte studňu alebo prameň? Na svetový deň vody vám spravia rozbor zdarma

Pre všetkých záujemcom pripravil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre bezplatnú kontrolu vzoriek vody. Stane sa tak pri príležitosti Svetového dňa vody.

Ilustračný obrázok k článku Máte studňu alebo prameň? Na svetový deň vody vám spravia rozbor zdarma
Zdroj: Webnoviny.sk

Aj tento rok si pripomenieme Svetový deň vody. Na oslavy sa v meste pod Zoborom ani teraz nezabudlo. Pripomenú si ho aj pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre.

Orientačné rozbory

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre bude 20.marca v čase od 8:00 do 12:00 hod. v vykonávať pre všetkých záujemcov z okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vôd N-testom v ukazovateli dusičnany a dusitany,“ informuje RÚVZ Nitra.

V čistej fľaši

Na rozbor je potrebné priniesť približne ¼ litra vody v čistej plastovej fľaške so štítkom s údajmi o zdroji vody (kopaná, vŕtaná, artézska, prameň, hĺbka zdroja). Vodu treba odobrať v deň jej doručenia na rozbor. „Pred naplnením fľaše vzorkou vody je potrebné nechať odtiecť vodu cca 2–3 min. v prípade potreby aj dlhšie pre odčerpanie vody ak nebola dlhšiu dobu zo zdroja využívaná pre odstránenie prípadného zákalu a prepláchnutia potrubia,“ informuje RÚVZ v Nitre.

Treba dodržať pokyny

Na správne spracovanie je potrebné dodržiavať určené pokyny. „Vyšetrovať sa budú vody len z individuálnych vodných zdrojov – studní obyvateľov zásobujúcich RD, nie z verejných vodovodov,“ informuje RÚVZ v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM