Viktória Botošová Rôzne Recept na dnes

Máte doma tekvicu a neviete čo s ňou? Danka prezradila recept na výborný koláč

Zdravá, ľahko dostupná a navyše aj multifunkčná plodina. Sezóna tekvice je tu opäť. Mnohí by si jeseň bez nej ani nevedeli predstaviť. Pozrite si náš víkendový tip.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma tekvicu a neviete čo s ňou? Danka prezradila recept na výborný koláč
Foto: Viktória Botošová

K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých je v tomto období všade dostatok. Dávnejšie ste si mohli u nás naštudovať recept na chutnú polievku z tejto zdravej zeleniny.

Tentokrát nám mladá Novozámčanka Danka priblížila to svoje obľúbené. „Domácej tekvice mám každý rok v tomto období dostatok, lebo ju sama pestujem. Chcela som teda vyskúšať niečo nové. Recept som si našla na internete, že vyskúšam a uvidím, čo z toho bude, samozrejme som si ho vylepšila. No napodiv každému chutil a kým som im neprezradila, že je v koláči tekvica, ani o tom netušili,“ vysvetľuje s úsmevom.

Čo budete potrebovať:

  • 1 menšiu (500 g) tekvicu
  • 3 vajíčka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 340 g kryštálového/trsti­nového cukru
  • 250 ml oleja
  • 1 PL mletej škorice
  • 320 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva

Postup:

Menšiu tekvicu si Danka očistí, prekrojí, zbaví ju jadierok a nastrúha. „V miske zmiešam vajíčka, vanilkový a kryštálový cukor. Ja používam trstinový, keďže je to zdravšia varianta bieleho kryštálového cukru. Potom prilejeme do zmesi olej, škoricu, múku, kypriaci prášok a postrúhanú tekvicu,“ vysvetľuje.

Cesto potom vyleje na plech. „Niekto plech vystelie papierom na pečenie, no ja mám iný tip. Na plech porozotieram kokosový olej, miesto papieru či masla. Pečiem vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C približne 45 minút. Koláčik sledujeme, nech nám nezhorí. Upečený už len poprášim práškovým cukrom a pokrájam na kocky,“ dodala.

Celkom jednoduché, nie? Tak čo, vyskúšate cez víkend? Vaše obľúbené recepty môžete posielať na našu e-mailovú adresu: botosova@global24.sk

Pripravte si aj ďalšie recepty našich čitateľov:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM