Monika Földešiová Rôzne

Masovosťou za rešpektom

Už po druhýkrát sa v Nitre uskutočnila veľká akcia zameraná na problematiku cyklistov v mestskej premávke. Zúčastneným sa síce nepodarilo prekonať premiérový májový počet, vytvorila si však stabilnú základňu pravidelných účastníkov na bicykli.

Prvej cyklojazdy sa zúčastnilo približne 150 ľudí rôznych vekových skupín, čo svedčí o úspešnosti danej akcie. „Dnes tu bolo približne 80 ľudí, pripisujem to aj tomu, že semester skončil a študenti poodchádzali, ľudia tiež majú dovolenky. Ale je to stále pekné číslo, pretože sa vytvorila skupinka ľudí, ktorú budeme stretávať na každej jazde,“ hovorí David, jeden z účastníkov Critical Massu.

Reakcie vodičov motorových vozidiel boli tentoraz aj negatívne. „Bolo vidieť, že šoféri sú nervóznejší, predovšetkým taxikári a jeden vyučujúci z autoškoly. To sa samozrejme nezaobišlo bez komentárov,“ hovorí David. Najvtipnejším a zároveň najtragickejším výrokom podľa neho bolo, že majú (cyklisti) jazdiť v nedeľu na obed. „Asi potrvá dlhší čas, kým si ľudia uvedomia, že bicykel je plnohodnotný spôsob dopravy po meste a neslúži na rekreáciu,“ priznáva.

Cyklisti oproti minulej jazde trasu trochu upravili, problematický úsek z Tr. A. Hlinku na Dlhú nahradil prejazd pomedzi ZOC Max a Baumax. Trasa navyše nekončila pred Mestským kúpaliskom na Sihoti, ako tomu bolo naposledy, ale v Hide Parku.

Critical Mass je neformálnou spoločnou jazdou na oslavu cyklistickej dopravy. Ide o myšlienku (nie organizáciu), ktorá vznikla v roku 1992 v San Franciscu, USA a postupne sa rozšírila do celého vyspelého sveta vrátane slovenských miest ako Bratislava, Trnava, Zvolen a tento krát i Nitra. Tento druh dopravy pokladá za vhodnejšiu alternatívu k doprave automobilovej, t.j. menej znečistenia, zníženú nehodovosť a viac verejných priestorov. Nemá formu protestu, ide skôr o využitie kritickej masy cyklistov v inak premotorizovanom meste. „My neblokujeme premávku, sme jej súčasťou. Cieľom je, aby si nás vodiči všimli a pri riadení vozidla s nami rátali,“ píše sa na stránke www.nitra.criticalmass.sk.

critical mass
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM