Rastislav Búgel Samospráva

Máme sa na čo tešiť! Rok 2013 v znamení noviniek a rekonštrukcií

Viac ako 1,2 milióna eur poputuje tento rok do obnovy mestského mobiliára a obnovy komunikácií. Stovka lavičiek, smetné nádoby, prístrešky a opravené chodníky nás čakajú v priebehu roka.

Ilustračný obrázok k článku Máme sa na čo tešiť! Rok 2013 v znamení noviniek a rekonštrukcií
Zdroj: TASR

Nitrianska samospráva investuje do nákupu nového mestského mobiliáru viac ako 1,2 milióna eur. Radnica chce za tieto peniaze osadiť v uliciach Nitry nové lavičky, smetné nádoby, prístrešky na autobusových zastávkach, vybudovať verejné toalety a opraviť viaceré chodníky.

Lavičky aj verejné toalety

„Predpokladáme, že keď budeme úspešní vo verejnej obchodnej súťaži, tak by sme mohli nakúpiť okolo sto setov lavičiek a smetných nádob. Potom bude musieť dôjsť k nejakej zhode medzi výbormi mestských častí a mobiliár sa medzi ne prerozdelí. Takisto sa vybuduje 25 až 27 zastávok, podľa toho, ako dopadne verejná súťaž. Mali by sa nakúpiť aj dve antivandalské verejné WC, ktoré chceme tento rok v meste Nitra vybudovať,“ informoval nitriansky primátor Jozef Dvonč. Ako povedal, jedny toalety budú umiestnené v parku za hlavnou poštou, o umiestnení druhých sa zatiaľ ešte nerozhodlo.

Zateplia polikliniku

Mesto okrem toho plánuje v tomto roku opraviť aj polikliniku na sídlisku Klokočina a zatepliť štyri materské školy. Podľa slov nitrianskeho viceprimátora Štefana Štefeka sa so stavebnými prácami začne čo najskôr. Časť financií na rekonštrukciu zaplatí mesto zo svojho rozpočtu. Väčšinu nákladov však pokryje dvojmiliónový úver z programu Slovenskej sporiteľne, ktorý je financovaný zo zdrojov Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Prostriedky z tohto úveru sa môžu použiť na projekty, ktoré zvyšujú energetickú efektívnosť budov vo vlastníctve samospráv. Podmienkou je, že podiel usporenej energie musí byť vyšší ako 30 percent.

Chodníky a cesty bez výtlkov

Radnica okrem toho pripravuje aj rozsiahle investície do opráv komunikácií. Za sedem miliónov eur plánuje v rámci PPP projektu opraviť do roku 2014 desiatky ciest a chodníkov. „V pôvodnom materiáli poslanci nadiktovali zhruba 50 ulíc. My sme všetky skutočne fyzicky prešli. Takže tie, ktoré sú ešte v dobrom stave, sa z toho pôvodného zoznamu vyčlenili. Naopak, niektoré sa naň zasa dopísali. Po korekcii tohto materiálu by sa malo opraviť 30 ulíc a postaviť chodník na Dlhej ulici v mestskej časti Janíkovce,“ informoval pred časom Štefek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM