Monika Földešiová Rôzne

Ľudia v núdzi na ulici nezostanú

Zbúranie azylového domu na Štúrovej ulici v Nitre nebude mať negatívny dopad na starostlivosť o ľudí, ktorí sa ocitli v kríze.

Podľa slov riaditeľky Správy zariadení sociálnych služieb Janky Moravčíkovej sa mesto dokáže o ľudí bez domova postarať aj počas chladných jesenných a zimných mesiacov. Starý azylový dom sa musel zbúrať kvôli jeho zlému technickému stavu. Nový by mal stáť na pôvodnom mieste najskôr v priebehu ôsmich mesiacov. „Mesto vyriešilo situáciu v tomto prechodnom rekonštrukčnom období tak, že v rámci objektu, v ktorom sa útulok nachádza, má ešte jednu murovanú budovu, v ktorej sme nastavili dočasné bývanie. Je tu v kapacite 40 lôžok nastavená služba poskytovania celodennej starostlivosti. K tomu má mesto v tej istej budove pripravených 12 a s prístelkami až 15 lôžok na poskytovanie služby nízkoprahovej nocľahárne,“ informovala Moravčíková.
Magistrát má okrem toho v zálohe aj ďalšie riešenia, vďaka ktorým by počas mrazivých dní nemal žiadny človek v núdzi ostať na ulici. Pomôcť by mali aj dočasné ubytovacie kapacity. //„Pracujeme na dovoze dvoch unimobuniek, ktoré budú spojené do jednej a kde budeme ubytovávať tie najkrízovejšie stavy. Či už ide o nejakých závislých ľudí alebo ľudí, ktorí sú naozaj agresívni, ale nemajú kde v mraze hlavu skloniť,“
uviedla Moravčíková. Zároveň pripomenula, že ďalšie kapacity pre ľudí v núdzi má k dispozícii aj Diecézna charita, ktorá má svoje zariadenie s kapacitou viac ako 20 lôžok neďaleko mestskej nocľahárne.
Na zimné obdobie by podľa Moravčíkovej malo mať mesto dostatočné kapacity aj po zbúraní azylového domu. //„Časť jeho obyvateľov musela odísť domov, k svojim príbuzným a boli tak nepriamo donútení prehodnotiť svoj bezdomovecký spôsob života. Viacerým dôchodcom sa zasa podarilo skvalitniť ich život tým, že boli presťahovaní do bytového domu senior,“
pripomenula. Nový azylový dom by mal byť postavený v priebehu ôsmich mesiacov. Projekt za takmer 1,1 milióna eur je už vypracovaný, financovaný bude zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Stavenisko si stavebná firma prevzala ešte začiatkom septembra. V novom azylovom dome chce magistrát zriadiť nízkoprahovú nocľaháreň a ubytovňu s kapacitou 100 lôžok. Fungovať tu má aj denné azylové centrum.

TASR foto: Nitra24

azylový dom
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM