Monika Földešiová Rôzne

ĽUDIA: My tie byty nechceme !!!

Dvojhodinovou búrlivou diskusiou obyvatelia Nitry vyjadrili jasný nesúhlas s plánovanou výstavbou nových nájomných bytov v ich okolí. Na margo súčasného vedenia mesta okrem toho padli aj slová ako korupcia, úplatky, ...

Tohto týždňové stretnutie vedenia Mesta Nitra s obyvateľmi sídliska Diely, poväčšine ulice Viničky, bolo zamerané na výmenu názorov vo veci výstavby 129 nájomných bytov. Tie by mali stáť na zelenej a nevyužívanej ploche medzi ulicou Viničky a Kmeťovou. Prítomný bol viceprimátor Štefan Štefek, poslanci za danú VMČ Milan Burda, Miroslav Mikulášik a Milan Monček, nechýbal ani architekt návrhu výstavby Jozef Hrozenský.

Vyše 50 prítomných obyvateľov však vyjadrilo značný nesúhlas s úmyslom magistrátu. „Nie sme nájomníci, sme majitelia bytov. Máme teda právo vyjadrovať sa k danej problematike,“ argumentovali obyvatelia. Tí si okrem iného myslia, že lokalizácia bytov do tejto oblasti je z viacerých dôvodov zbytočná, uprednostňujú radšej výstavbu detských ihrísk, parku alebo dostavbu plánovanej športovo-rekreačnej zóny na sídlisku Diely.// „Chodíme stále voliť, aby bolo dobre, a počúvame, ako je len horšie a horšie. Ja bývam na prízemí na Viničkách, hovoríte o humanite, čo budem mať pred oknami? Ďalšie okná, pripravíte ma tak o výhľad na Zobor. Mesto musí akceptovať, že náš bytový dom stratí na hodnote,“// vraví jeden z prítomných.

„Čo hovoríte na to, že tu máte desiatky ľudí, ktorí absolútne nesúhlasia s vašimi plánmi? Ľudia vám dali dôveru v ďalšom volebnom období a teraz tu stoja a nerozumejú, prečo sa ich snažíte silou mocou presvedčiť o niečom, čo nechcú,“ pýta sa rozčúlený obyvateľ na adresu zástupcov radnice. //„Ja osobne môžem povedať za seba, že s výstavbou súhlasím. Máme tu viac než 200 žiadateľov o byty. Navyše projekt humanizujeme oproti pôvodnému návrhu, kde bolo cca 80% zastavanej plochy a 20% zelene. My sme za pomer 50 na 50,“ //vraví Štefek. Ľudia však slovami nešetrili a objavili sa aj obvinenia z klientelizmu a korupcie. //„Kto sa pýtal, či tie baráky tam chceme? By ste sa mali starať o naše záujmy, nie o záujmy stavebných firiem. Keď chcete brániť záujmy ľudí ako tu stále opakujete, tak nás zastupujte a podporte kroky petičného výboru a nie si dávať všetko len do vrecka,“ //vyzývali zástupcu primátora občania.

Ľudia už spísali aj petíciu, ktorá by mala ísť na posúdenie Hlavnému kontrolórovi Mesta Nitra Františkovi Halmovi. Petičný výbor by mal s kontrolórom ešte rokovať, podľa našich informácií z mesta už však majú obyvatelia tento boj prehratý, pretože ich petícia na základe spomenutých argumentov je neopodstatnená, nakoľko mesto KONÁ v medziach zákona. V takom prípade radnica podá žiadosť o príspevok a ak jej bude vyhovené, v júni 2012 by sa malo začať s výstavbou. Výstavba sa neuskutoční len z dôvodu zamietnutia žiadosti.

Dva 6-poschodové bytové domy so 129 bytovými jednotkami by mali stáť v celkovej výmere 15.560 m2, tá by mala zahŕňať aj 214 parkovacích miest, oddychovú zónu a zelenú plochu. Stavba by mala byť realizovaná z viacerých finančných zdrojov. „Gro prostriedkov by malo byť pôžičkou zo Štátneho fondu rozvoja bývania, 20% v podobe nenávratného finančného príspevku z Ministerstva dopravy a regionálneho rozvoja SR a napokon zvyšných 10% z rozpočtu Mesta Nitra na vybudovanie infraštruktúry v danej lokalite,“ informoval Štefek, pričom suma z mestskej pokladnice predstavuje približne 800 tisíc eur. Pôžička z fondu sa pritom vracia z nájomného za 30 rokov, mesačný nájom predstavuje cca 3 eurá/m2. Vykonávateľom stavby by mala byť spoločnosť Metrostav. Podľa viceprimátora by malo ísť o poslednú výstavbu nájomných bytov na sídliskách Klokočina a Diely.

diskusia v NR
33
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM