Rastislav Búgel Samospráva

Ľudia majú záujem o nájomné byty: Výstavbu však komplikujú staré zmluvy

Mesto už postavilo 400 nájomných bytov. Na strechu nad hlavou však čaká ďalších 300 záujemcov. Výstavbu nových bytov však komplikujú staré zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia majú záujem o nájomné byty: Výstavbu však komplikujú staré zmluvy
Foto: Zuzana Jakubičková

Záujem o byty je

O bývanie v nájomných bytoch v Nitre je stále veľký záujem. Podľa slov nitrianskeho viceprimátora Štefana Štefeka mesto v uplynulom období už postavilo 400 nájomných bytov, stále však eviduje ďalších 300 záujemcov. V súčasnosti pripravuje radnica výstavbu ďalších bytových domov. Komplikujú ju však staré zmluvy. „Máme pripravený projekt na výstavbu nájomných bytov v lokalite Diely, konkrétne na ulici Viničky, kde by malo byť 96 bytových jednotiek. Z nich 75 % majú byť dvojizbové a 25 % jednoizbové byty. Máme vydané stavebné povolenie, musím však povedať, že sme nevysúťažili dodávateľa,“ uviedol Štefek.

Problémová zmluva

Problémom je stará zmluva podpísaná ešte v roku 1989 s podnikom Pozemné stavby. Podľa nej má táto firma výhradné právo na výstavbu v lokalite sídliska Diely III. „Vládny audit nám vyčíta, že túto zmluvu už nemôžeme dodržať. Máme postupovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Nástupca Pozemných stavieb firma Metrostav to však odmieta. Aj keď sa nám vyhrážali, že nás dajú na súd, my sme súťaž na dodávateľa stavby zverejnili vo Vestníku pre verejné obstarávanie. Napokon bola z rôznych dôvodov dvakrát zrušená. Stav je teraz taký, že máme živý projekt, stavebné povolenie aj určenú lokalitu, na ktorej majú vyrásť dva šesťpodlažné bytové domy,“ vysvetlil Štefek. Mesto teraz uvažuje o možnosti, že bytové domy nechá postaviť vybranej súkromnej firme a neskôr ich odkúpi. Okrem vlastných zdrojov by kúpu financovalo zo štátnej dotácie a z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Možná prestavba

Radnica stále pracuje aj na možnosti stavať nájomné byty v mestských budovách, ktoré momentálne nie sú využívané. Pred časom tak spustila prestavbu bývalého Hotela Tenis na deväť malometrážnych bytov. „Okrem toho máme prázdnu budovu na Nedbalovej ulici. Do vlastníctva získame tiež bývalú budovu materskej školy na Javorovej. Máme aj množstvo iných priestorov, ktoré sú momentálne zaradené ako dubiózny majetok. Musíme sa však rozhodnúť, či sa takáto prestavba oplatí. Či tá investícia nebude drahšia, ako keby sme niečo postavili na zelenej lúke. Takže veľmi prísne zvažujeme, ktorým smerom sa ubrať,“ hovorí Štefek.

Ako pripomenul, mesto má tiež územnú rezervu na Krčméryho ulici. „Aj siete sú tam tak nadimenzované, že vieme postaviť dvojičku k Bytovému domu Senior, ktorý tu už stojí. Takže tých možností je niekoľko. Všetky zvažujeme, pretože ten dopyt po nájomných bytoch v našom meste stále je,“ dodal Štefek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM