Správy

Levice navštívila prezidentka: Región trápi nedostatok pediatrov i problémy s vodou

Levice mali vzácnu návštevu. Mesto privítalo prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Ilustračný obrázok k článku Levice navštívila prezidentka: Región trápi nedostatok pediatrov i problémy s vodou
9
Galéria

Nedostatok pediatrov na vidieku, ale aj problémy s pitnou vodou či chýbajúcou kanalizáciu boli témy, ktorým sa venovala prezidentka Zuzana Čaputová na svojom pracovnom výjazde v tekovskom regióne.

Ako pripomenula, nedostatok lekárov má negatívny vplyv na prístup k zdravotnej starostlivosti, no obciam môže spôsobiť aj problémy pri čerpaní fondov Európskej únie (EÚ). Príkladom je obec Tekovské Lužany, kde pred časom vďaka financiám z EÚ vybudovali centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti.

Prečítajte si tiež

Nedostatok pediatrov

„To má teraz vážny problém, ktorý je dnes už celoslovenský, a to nedostatok pediatrov. Spoločne s hlavnou odborníčkou pre oblasť pediatrie Elenou Prokopovou sme hovorili o tom, aké kroky je treba podniknúť na to, aby tieto obce nemuseli napríklad vracať prostriedky z EÚ, ak nemajú detských lekárov. Hovorili sme aj o tom, čo treba spraviť pre to, aby na Slovensku bola zabezpečená pediatrická starostlivosť,“ uviedla Čaputová.

V Leviciach prezidentka absolvovala stretnutie s primátormi a starostami regiónu, ktorí sa sťažovali na nedostatočný prístup k vode a ku kanalizácii. „Je smutné, že v tomto storočí majú občania problém s prístupom k pitnej vode. Je to impulz na to, aby boli fondy EÚ, prípadne Environmentálny fond vo väčšej miere k dispozícii aj na dobudovanie často už rozostavaných sietí. Prístup k pitnej vode by mal byť na Slovensku samozrejmosťou, pretože to súvisí aj s právom na zdravie a zdravé životné prostredie,“ skonštatovala Čaputová.

Pochválila osobnosti aj Hronský Beňadik

Súčasťou jej štvrtkového pracovného výjazdu bolo aj stretnutie s osobnosťami regiónu. Podľa prezidentky práve aktívni ľudia, ktorí sa venujú charite, kultúre či športu spájajú komunity i celé mestá. „Reprezentujú tretí sektor, mimovládne organizácie, ktoré robia veľmi užitočnú prácu a za neľahkých podmienok často v mnohých oblastiach suplujú štát,“ povedala.

Prezidentka v rámci výjazdu navštívila aj rázovitú obec Čajkov s folklórnou i vinohradníckou tradíciou. V závere pracovnej cesty si prezrela kláštor v Hronskom Beňadiku.

„Je to unikátne miesto, ktoré má krásnu a hlbokú atmosféru a každému odporúčam, aby ho navštívil,“ dodala Čaputová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Mám radosť, že som dnes mohla v rámci mojich pravidelných výjazdov navštíviť srdce regiónu Tekov, mesto Levice a okolité...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, July 20, 2023
FOTO: Zuzana Čaputová na návšteve v Leviciach a okolí
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM