Správy

Zabudnuté prvenstvo: Nitra mala prvé kúpalisko s piesočnou plážou v Uhorsku

Ako si užívali Nitrania letné radovánky pred vyše storočím? Pohľad na dobu dávno minulú ponúkajú fotografie z archívu.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnuté prvenstvo: Nitra mala prvé kúpalisko s piesočnou plážou v Uhorsku
13
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Primárnym zdrojom osvieženia počas letných horúčav bola v minulosti rieka Nitra. Ako uvádza Turistické informačné centrum Nitra, prvé kúpalisko pod Zoborom vybudoval na Číneši v roku 1868 Július Gisser.

Podľa aquaticsnitra.sk išlo o prvé letné kúpalisko s piesočnou plážou v Uhorsku známe ako “Gisserové” kúpalisko. Domáci ho poznali aj pod názvom Slnečný kúpeľ, alebo Lido na rieke Nitra na Číneši.

Prvé preteky v plávaní

Tento nadšený športovec v roku 1882 zorganizoval na rieke Nitra prvé preteky v rýchlostnom i vytrvalostnom plávaní. „Klasické plávanie malo dve kategórie a to “žaba” a “matrós” (ruky ako kraul a prsiarske nohy). Nový spôsob plávania, ktorý priniesol do Nitry Gisser, bol “amerikánsky kraul” (podobný ako dnešný kraul), ktorý neskôr úplne nahradil matrósa,“ píše plavecký klub AQUASTATICS NITRA na svojom webe.

Predchodca dnešného kúpaliska

O pár rokov neskôr v roku 1887 postavil hostinský pán Arnold kúpalisko na Sihoti. V roku 1890 na kúpalisku Sihoť zriadili plaveckú školu.

Ako uvádza mesto Nitra, vznik letného kúpaliska je spojený so vznikom parku. „Pôvodná lokalita kúpaliska bola na ramene rieky, ktoré slúžilo ako náhon pre mlyn pod hradom. Jeho názov Zungov bol skomolením slova „zungó“, čiže splav, ktorý bol neďaleko. Známe bolo aj pod menom Košťálovo kúpalisko. Bolo postavené v roku 1887 a v roku 1890 bola pristavená plaváreň so šatňami,“ objasňuje stránka mesta Nitra.

„Súčasťou parku v medzivojnovom období bolo kúpalisko s dvoma drevenými bazénmi vpustenými do rieky a obliekarňou. Po regulácii toku rieky v roku 1928 bolo kúpalisko postupne budované na súčasnej ploche,“ uvádza mestský web.

Zoborské jazierko

Aj Zoborčania sa mali kde kúpať. Ako uvádza Turistické informačné centrum v Nitre, v roku 1893 vzniklo zatopením kameňolomu Zoborské jazierko. Areál jazierka pred pár rokmi upravili a je prístupný verejnosti.

Viac archívnych fotografií nájdete v priloženej galérii!

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Letné radovánky pod Zoborom: Prvé kúpalisko v Nitre vzniklo pred 150 rokmi, FOTO
13
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM