Rastislav Búgel Správy

Letná sezóna sa blíži: V kraji stále nemáme vhodné prírodné kúpaliská!

Letná sezóna je už za dverami a je načase sa pomaly obzerať, ako to vyzerá s možnosťami kúpania v našom okolí. Ani tento rok neprinášame dobré správy.

Ilustračný obrázok k článku Letná sezóna sa blíži: V kraji stále nemáme vhodné prírodné kúpaliská!
Zdroj: Dnes24.sk

Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) zverejnili zoznam navrhnutých vodných plôch v prírode a to aj s hodnotením kvality vody.

Vytvorenie zoznamu je dôležité, nakoľko kúpanie v prírode so sebou prináša riziká. Ľudia sa dostávajú do kontaktu s množstvom mikroorganizmov, ktoré môžu ohroziť ich zdravie.

Hygienici z ÚVZ SR pri každej z vodných plôch oznámkovali kvalitu vody a to pomocou trojice hodnotení – buď ako výbornú, dobrú, alebo dostatočnú.

Bohužiaľ, Nitriansky kraj, ako jediný spomedzi všetkých osem slovenských krajov ani tento rok neponúkne vodnú plochu vhodnú na kúpanie. Ako nás už v minulosti informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre, vodné plochy nachádzajúce sa v okrese Nitra na základe dlhodobého sledovania od roku 1996 vykazovali nedostatky vo vybavenosti pre návštevníkov. Pre chýbajúce základné vybavenie sa už v našom okrese od roku 2011 kvalita vody vodných plôch nekontroluje.

Obyvateľom nášho kraja tak ostáva iba využitie umelých kúpalísk, alebo vycestovanie k vodným plochám v okolitých krajoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM