Správy

Letná NOVINKA: Turistov z Nitry odvezie cyklobus do Bojnej aj na Duchonku

Nadšenci cykloturistiky sa môžu tešiť na zaujímavú novinku. Toto leto začne z Nitry premávať cyklobus.

Ilustračný obrázok k článku Letná NOVINKA: Turistov z Nitry odvezie cyklobus do Bojnej aj na Duchonku
Zdroj: Visit Nitra , TASR/František Iván

Cyklisti sa môžu tešiť na letnú novinku. Od júna bude z Nitry do Bojnej a na Duchonku premávať cyklobus. Informovala o tom Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR).

„Už budúci mesiac spustíme novinku tohto leta – cyklobus smerom do Bojnej a na Duchonku. Budete sa môcť na bicykli s radosťou pozrieť na hradisko Valy, na Panskú Javorinu, cez Bezovec k Tematínu či na výlet cez Hornú Dolnú,“uvádza NOC­R.

Prečítajte si tiež

Hradisko v Bojnej

V chotári obce Bojná sú dnes známe viaceré archeologické lokality, ktoré sa viažu k počiatku našich národných dejín. Najstaršie slovanské osídlenie tohto priestoru z konca 7. a začiatku 8. storočia sa podarilo objaviť v lokalite Bojná III, ktorá sa nachádza na hrebeni návršia Žihľavník.

„Najvýznamnejšou lokalitou je výšinné hradisko Valy (Bojná II), ktoré sa nachádza v zalesnenej severozápadnej časti chotára obce. Jeho mohutné opevnenie, miestami dosahujúce ešte aj dnes do výšky 8 metrov, ohraničujúce zhruba 12 – hektárové územie,“ uvádza visitnitra.sk. Každoročne sa v obci Bojná konajú aj tradičné cyrilometodské slávnosti.

V centre obce je tiež zriadené Archeologické múzeum Veľkej Moravy. Nachádza sa spolu s regionálnym informačným centrom v samostatnej časti budovy obecného úradu.

V Bojnej sa nachádza aj Ranč pod Babicou, ktorý je vďaka zvieratám vyhľadávanou lokalitou pre rodiny s deťmi.

Rekreačný areál Duchonka

Cyklobusom sa po novom dostanete aj na Duchonku, ktorá je známym rekreačným miestom. Ponúka pobyt pri vode, ale aj krásnu prírodu Považského Inovca či športové aktivity.

„Samotná vodná nádrž v brezovo – borovicovom háji robia túto oblasť atraktívnou v rámci letných dovoleniek pri vode, s bohatou ponukou turistiky a cykloturistiky po vyznačených trasách, zberu húb, rybolovu, vodných športov a letnej zábavy s bohatým športovým a kultúrnym vyžitím,“ uvádza obec Prašice.

Medzi kultúrne pamiatky na Duchonke patrí Lovecký kaštieľ, ktorý dal postaviť v roku 1930 – 1931 Dr. Štefan Haupt von Buchenrode pre svoju dcéru Hedalise, manželku majiteľa tovarníckeho panstva, baróna Augusta Haupt – Stummera.

Na rázcestí pri vstupe do ATC stojí pomník padlým v SNP a v druhej svetovej vojne. V okolí Duchonky, v časti nad priehradou, je chránená prírodná rezervácia Čepušky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM