Monika Földešiová Tlačové správy

Letíte? Pred odletom urobte toto

Cestovanie ešte nikdy nebolo také dostupné ako dnes.

Ilustračný obrázok k článku Letíte? Pred odletom urobte toto
Zdroj: TASR

Objavili ste ultra výhodné letenky do Washingtonu, máte strach, že o pár hodín už nemusia byť k dispozícii, tak si ich okamžite kúpite bez toho, aby ste riešili nejaké organizačné záležitosti. Aj kvôli tomu, že ste sa predtým nijako nepripravili a jednali skôr intuitívne, by ste mali urobiť pred odletom minimálne tieto najdôležitejši­e veci.

Skontrolujte si platnosť dokladov

Pre niekoho banalita, pre iného otázka toho, či si pobyt v cudzej krajine predĺži o nejaký ten týždeň navyše. Vždy si skontrolujte platnosť vašich dokladov predtým, ako odletíte. V prípade, že by vám skončila platnosť pasu či OP počas pobytu v zahraničí, ambasáda by vám pomohla získať nový cestovný doklad, váš pobyt by sa však výrazne predĺžil. Dajte si pozor aj na zvláštnosti, napríklad ak chcete získať víza do Ruska, musí byť váš cestovný doklad platný aj 6 mesiacov po vypršaní týchto víz, inak víza nezískate.

Urobte si dôkladnú prípravu

Hľadajte informácie, zaujímate sa o rôzne špecifiká danej krajiny, kam letíte, informujte sa o politickej a spoločenskej situácii. Jednoducho, buďte pripravený na všetko, lebo nie je nič nepríjemnejšie, ak si kúpite skvelé letenky od American Airlines do New Yorku, priletíte tam a bude tam štrajk taxikárov proti Uberu. Tiež si urobte podrobný plán miest, ktoré chcete navštíviť a v akom poradí. Pretože je lepšie to urobiť so stabilným internetom, ako sa s takýmto plánikom trápiť niekde v kaviarni s vypadávajúcou Wi-Fi. Ideálne je, aby ste prišli do krajiny pripravený tak, že by ste mohli robiť sprievodcu japonským turistov bez toho, aby si všimli, že nie ste miestny.

Pozor na zdravie

Letieť do exotickej krajiny bez toho, aby ste si zistili, aké očkovanie a aké choroby vás môžu ohroziť, je takmer samovražda. Preto si nájdite všetky potrebné informácie, poraďte sa s lekárom a okrem očkovania sa s ním poraďte aj o liekoch, ktoré by ste si mali so sebou zobrať. Rozhodne neodchádzajte bez toho, aby ste sa poistili, rýchle online cestovné poistenie vybavíte skutočne za pár minút a ceny sú veľmi prijateľné. Určite prijateľnejšie, ako keby ste mali platiť tisícky eur za banálne lekárske ošetrenie.

Príďte na letisko včas

Posledná rada na záver – pri ceste na letisko počítajte vždy s nejakými nečakanými udalosťami, a tak si vytvorte aspoň dvojhodinovú rezervu, aby ste všetko stihli. Bon Voyage

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM