Rastislav Búgel Futbal

Lesk a bieda futbalových štadiónov: V akom stave sú tie nitrianske?

V prvej časti nášho seriálu sa pozrieme na trojicu menších futbalových štadiónov. Na dvoch sa stále pracuje, tretí upadol do zabudnutia.

Ilustračný obrázok k článku Lesk a bieda futbalových štadiónov: V akom stave sú tie nitrianske?
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Málokto si spomenie

Na mieste, o ktorom si povieme najprv, by ste dnes futbalový stánok hľadali iba márne. Miesto, na ktorom vyrástlo niekoľko osobností nitrianskeho športu (napr. Jiří Magyar, Ľubomír Moravčík…) dnes pripomína holú lúku. Nájdete ho v mestskej časti Mlynárce, hneď vedľa Bratislavskej cesty. Ihrisko hostilo prevažne nižšie futbalové súťaže. Bolo domovským štadiónom futbalového klubu FC Nitra B – Mlynárce. Hrávalo sa na ňom do sezóny 2004/2005 (Nitrianske „A“ mužstvo postúpilo do najvyššej súťaže a „B-čko“ sa pretransformovalo). Trávnatá plocha po transformácii klubu na FC Nitra B/Lapáš začala pustnúť. Odstránené boli futbalové brány, zábradlia, ako aj ochranné pletivá za bránami. Ostali tu stáť len trosky šatní a administratívnych priestorov. Po futbalistoch tu už dávno nenájdete ani pamiatky. Šatne miesto talentovaných športovcov obýva skupina bezdomovcov. Pozemok momentálne jeho súkromný vlastník predáva.

Aktívny klub s dobrými výsledkami

Druhým štadiónom v našom prehľade je ten na sídlisku Chrenová. V miestach starej strelnice dnes leží malý štadión vhodný pre účasť v nižších futbalových súťažiach. V priestore, v ktorom je doma klub TJ Slovan Nitra-Chrenová sa vedenie evidentne snaží. Nájdeme tu vynovené detské ihrisko, pohostinstvo a fanúšikov poteší aj malá nekrytá tribúna s drevenými lavičkami. Hráčov naopak potešia vynovené šatne s novou fasádou. Súčasťou areálu je aj tréningová plocha. V minulosti na týchto miestach trénovali aj kynológovia. Dnes sa jedná o kultivovaný športový areál futbalového klubu z nižšej súťaže (I. trieda).

Nezaháľa ani Ivanka pri Nitre

Ďalší štadión účastníka I. triedy. Útulný štadión v Ivanke pri Nitre je ďalším pekným príkladom udržiavaného športoviska. Domovské pôsobisko TJ Družstevník Ivanka pri Nitre je miestom, v ktorého priestoroch pôsobia ďalšie 3 futbalové kluby. Práca s mládežou je tu prvoradá. Od pohľadu sa jedná o ďalší klasický „dedinský“ štadión. Klub sa môže pochváliť vynovenými šatňami s novou fasádou a plastovými oknami. V blízkosti sa tiež nachádza malé pohostinstvo pre fanúšikov a postačujúca tribúna. Zamrzí len v tomto období rozbahnené okolie hracej plochy. Celkovo však vidieť aj v priestoroch tohto zástupcu I. triedy progres v renovácii.

Dnes sme sa zoznámili s trojicou štadiónov menších klubov. V monitoringu futbalových areálov budeme pokračovať aj ďalej. Predstavíme si ihriská na Kyneku, Dražovciach, Krškanoch, ČFK Nitra a nevynecháme ani štadión FC Nitra.

Nitrianske futbalové štadióny
27
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM