Monika Földešiová Rôzne

Kúsok histórie v obchodnom centre

Do pondelka 26.apríla mali návštevníci nákupného centra Galéria Mlyny možnosť pozrieť si výstavu historických vozidiel, ktorej spoluorganizátormi boli Vladimír Vagač a Ján Bartko z Veteran Car Clubu Nitra.

Okrem prvého nitrianskeho taxíka mali možnosť vidieť aj historické motocykle, medzi inými najmä motocykel Jawa 175, rikšu Jawa 350 (trojkolka), Indian, Norton, Jap či Ogarp. Z automobilov medzi „divácky“ najatraktívnejšie patrili Triumph Spider 1600, Austin Healey, Fiat Simca Topolino, Triump TR3, Aerovky, Pragy a Fordy.

Automobily a motocykle poskytli k tomuto podujatiu ich majitelia z Nitry, Bratislavy a blízkeho okolia. Mnohí si svoje veterány renovovali svojpomocne. Ako sami hovoria: „Je to hobby ako každé iné. Pomaly po burzách a v bazároch zháňame to, čo nám chýba a tak sa aj zo starého, roky nepoužívaného vraku dokáže zrodiť takáto krása.“ A že sa skutočne bolo na čo pozerať. Ak ste nemali možnosť obzrieť si historické vozidlá počas ich výstavy v Mlynoch, budete mať ešte ďalšiu jedinečnú príležitosť a to hneď 1.mája, kedy sa uskutoční zraz historických vozidiel. Štartovať budú okolo deviatej hodiny rannej priamo od Galérie Mlyny, kde bude aj cieľ po ich osemdesiatkilo­metrovej jazde. Nepremeškajte túto príležitosť. Aj slnko by sa malo cez víkend na Nitru usmievať a zahájiť prvý májový víkend v takomto retro štýle rozhodne nie je zlý nápad. Ďalšia príležitosť, kedy budú mať prípadní nadšenci možnosť pokochať sa pohľadom na historické autá a motocykle sa však opätovne naskytne už onedlho. Veteráni pôsobiaci v Nitre a jej blízkom okolí sa snažia obnoviť pôvodné múzeum historických vozidiel. To sa kedysi nachádzalo v budove na Štúrovej ulici, kde počas dnešných dní možno nájsť predajne Ševt a Shark. V súčasnosti rokujú s Výstaviskom Agrokomplex, ktoré by na tento účel malo poskytnúť priestory. Múzeum podobného rázu nie je možné nájsť len tak hocikde, takže jeho obnovením by Nitra bola unikátom. Veď už počas jeho predchádzajúcej existencie ho navštevovali rôzni zahraniční turisti, automobiloví nadšenci, ale i žiaci a študenti zo základných a stredných škôl. Dúfajme, že tento zámer sa dočká skorej realizácie, aby sa Nitra mohla popýšiť ďalším jedinečným a zaujímavým miestom.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM