Monika Földešiová Iné športy

Kulturistika: Zlato pre Rastislava Solára

Až dve zlaté medaily sa na majstrovstvách sveta IFBB v indickom Bombaji podarilo vybojovať slovenským reprezentantom. Igor Kočiš triumfoval vo finále kategórie do 70 kg a v najťažšej kategórii nad 100 kg pridal druhé zlato Rastislav Solár z Nitry.

Solár už v minulosti na MS získal bronz, keď sa na stupeň víťazov dostal v roku 2008 v Bahrajne. „Aj keď moja tohtoročná forma je asi životná, s týmto som absolútne nerátal. Išiel som sem s tým, aby sa mi podarilo dostať do finále a potom som chcel poškuľovať po medaile. Ale s tým, že by z toho mohlo byť zlato som vôbec narátal. Konkurencia bola strašne silná a vo finále okrem mňa a Poliaka boli všetko arabské krajiny a o to bolo krajšie, že s druhým Poliakom sme na prvých dvoch miestach skončili ako Európania, lebo inak skoro vo všetkých kategóriách dominovali práve arabské krajiny,“ zdôraznil Solár.

Kočiš získal už piaty titul svetového šampióna a na svetový trón sa vrátil po šiestich rokoch vo veku 35 rokov. „Bolo to veľmi ťažko vybojované zlato, keďže na poslednú chvíľu sme sa rozhodli, že zmením kategóriu a vrátim sa do 70-tky. Treba však povedať, že s iným výsledkom ako medailou by som nebol ani spokojný. Nielen v mojej, ale vo všetkých kategóriách sa tu zišla silná konkurencia a ak to porovnáme s minulým rokom, tá konkurencia bola oveľa lepšia,“ konštatoval spokojne Kočiš.

„Naše vystúpenie bolo fantastické. Vedeli sme, že posielame veľmi kvalitných pretekárov a čakali sme medaily,“ povedal prezident Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja (SAKFST) Michal Čapla a pokračoval: //„Dúfali sme, že cenný kov vybojuje aj Adam Cibuľa, ale vždy, keď je šampionát v Ázii, pripraví sa do tých ľahších kategórií veľa Aziatov, ktorí potom dominujú. Výsledok Solára je vynikajúci, lebo jeho kategória je vždy veľmi obsadená a chytiť v nej zlatú medailu na majstrovstvá sveta, to nie je jednoduchá záležitosť.“ //

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM