Správy

Kultúra ožíva aj v Nitre: Otvorené sú kiná, divadlo aj hvezdáreň

V Nitre sa postupne prebúdza aj kultúrny život. Pripravený program si však môžu užiť len očkovaní a prekonaní.

Ilustračný obrázok k článku Kultúra ožíva aj v Nitre: Otvorené sú kiná, divadlo aj hvezdáreň
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Nové opatrenia pre hromadné podujatia dovolili otvoriť kiná, divadlá či múzeá. Od 13. januára sú otvorené aj nitrianske kiná v Mlynoch a v Maxe. Od 19. januára bude premietať aj Kinoklub Tatra.

„Kino je opäť otvorené a funguje v režime OP. Príďte si vychutnať skvelé filmy ako napríklad Spider-Man či hviezdne obsadenú drámu Klan Gucci,“ pozýva kino v Mlynoch. V kine môže byť maximálne 100 divákov.

Konzumácia jedál v sále je povolená. „Upozorňujeme zákazníkov, že pri vstupe do kina je potrebné zanechať kontakt pre potreby RÚVZ,“ uvádza sa na stránke kina. Rovnaké opatrenia platia aj v Cinemaxe.

Pozorovanie vo hvezdárni

Svoje brány v piatok 14. januára po dlhom čase otvorí aj hvezdáreň v Krajskom osvetovom stredisku (KOS) v Nitre. Od 16:45 do 18:45 hod bude pripravené komentované pozorovanie oblohy v kupole cez astronomický ďalekohľad. Vstupné je 1 euro.

„Podujatie sa koná, podľa vyhlásenia vlády v režime OP – pre osoby očkované a s prekonaným ochorením Covid-19. Deti do 12 rokov a 2 mesiacov spĺňajú podmienku režimu OP,“ uvádza KOS v Nitre na svojej stránke.

O 18:45 bude nasledovať prednáška Michaely Zabákovej o Astronómii a matematike.

Výstavy v múzeu

V Ponitrianskom múzeu v Nitre a Múzeu v Zlatých Moravciach momentálne prebiehajú dve výstavy. V Nitre môžete navštíviť výstavu bábok s názvom Z rozprávky do rozprávky a v Zlatých Moravciach prebieha výstava Germáni a ich kultúra.

Vstup je len pre očkovaných a prekonaných. Okrem toho platí aj kapacitné obmedzenie 1 osoba na 15 m2. Povinný je aj respirátor.

Prečítajte si tiež

Program v DAB

V Nitre bude v piatok 14. januára otvorené aj Divadlo Andreja Bagara. Diváci uvidia pripravenú inscenáciu Nádej zomiera posledná.

Predstavenie uvidia diváci v štúdiu, v ktorom môže byť najviac 100 ľudí. Ďalšiu premiéru má naplánovanú divadlo v závere januára.

Pôjde o hru Láska, sex a dane, ktorú režíruje náš bývalý dramaturg a režisér Svetozár Sprušanský. Premiéru by mala mať 28. januára.

Aj Staré a Nové divadlo

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre ostáva tento víkend ešte v online režime. Najbližšie sa herci Starého divadla predstavia 21. januára o 17.00 hodine v Kultúrnom dome Močenok s predstavením Luskáčik. Vstupné je 6 eur.

"Predstavenia patria do kategórie nízkorizikové hromadné podujatia s účasťou osôb výhradne v režime OP, a to v kapacite maximálne 100 osôb alebo maximálne 50 % kapacity priestorov hromadného podujatia“ dodal Dušan Nevin zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Nové divadlo začne naživo hrať v sobotu 22. januára. V Dome Matice Slovenskej v Nitre odohrá o 17.00 hodine predstavenie Kozliatka a vlk. Predstavenie bude takisto v režime OP.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM