Rastislav Búgel Kultúra

Kresťanstvo sme poznali aj pred príchodom vierozvestcov

V Ponitrianskom múzeu to žilo. Každý návštevník sa v rámci Noci múzeí a galérií mohol na chvíľu vžiť do úlohy reštaurátorov a preparátorov.

Akcia s názvom Noc múzeí a galérií mala svoje neopakovateľné čaro. Aj nitrianske inštitúcie sa zapojili a ponúkli svojim návštevníkom atraktívny program. Ponitrianske múzeum nebolo výnimkou. Deti a návštevníci si mohli vyrobiť sadrové odliatky plakety z Bojnej.

„Plakety sú hodnotnými archeologickými nálezmi. Našlo sa šesť plakiet, na ktorých sú vyobrazené anjelské bytosti. Odhadujeme, že na poslednej, siedmej, by mal byť vyobrazený Ježiš na kríži. Tú sa však nepodarilo nájsť. Sú dôkazom toho, že písmo a kresťanstvo boli na našom území už pred príchodom Cyrila a Metoda,“ prezrádza Dominika Juricová z Ponitrianske­ho múzea.

Záujem verejnosti vzbudili aj ukážky preparátorskej činnosti. Pracovníci múzea boli veľmi ochotní. Každému záujemcovi do podrobna vysvetlili používané techniky a postupy práce.** „Reštaurujem anjela z 19. storočia. Anjelik bol premaľovaný olejovou farbou. Jemne narúšam olejovú vrstvu a teplou vodou odstraňujem kriedový náter. Pod ním sa nachádza pôvodná temperová vrstva, ktorú nemôžem porušiť,“** približuje svoju prácu reštaurátorka Lívia Šumichrastová.

**„Je to veľmi zaujímavé. Deťom sa to náramne páčilo a domov si odnášajú krásny odliatok. Dačo sme sa dnes naučili a tešíme sa na budúci rok,“ **uzatvára návštevníčka múzea Iveta (28).

NR_muzeum
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM