Rastislav Búgel Samospráva

Krajskí úradníci sa presťahujú do budovy colnej správy

Viac ako stovku úradníkov Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) čaká do konca roka sťahovanie. Kraj dodnes nemá svoju vlastnú budovu, a preto väčšina jeho úradníkov sídli v prenajatých priestoroch na piatich miestach v Nitre.

Väčšina, konkrétne 111 zamestnancov Úradu NSK, bola od vzniku vyšších územných celkov v podnájme v budove bývalého krajského dnes obvodného úradu.

„Ešte 30. augusta nás prednosta obvodného úradu listom vyzval, aby sme do konca roka tieto priestory vyprázdnili, pretože v Nitre sa bude realizovať pilotný projekt pripravovaného programu pod názvom Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa (ESO), v rámci ktorého sa bude štátna správa koncentrovať na jednom mieste. V tomto prípade v budove obvodného úradu,“ informoval riaditeľ Úradu NSK Peter Nagy. NSK už podľa jeho slov oslovil všetky subjekty, ktoré by mohli disponovať priestormi vhodnými pre úradníkov.

Podľa predsedu NSK Milana Belicu by bolo najlepšie, keby si kraj prenajal priestory, do ktorých bude možné presťahovať všetkých 111 zamestnancov, ktorí doteraz sídlili v budove obvodného úradu. „Na jednej strane je to pocta pre kraj, keď sa predpokladá, že tu dobre kooperuje samospráva so štátnou správou, lebo to je prvý predpoklad na to, aby sa to ESO dalo zrealizovať. Na druhej strane to vyvoláva tie problémy, že sa musíme presťahovať na iné miesto. Aby to vyriešilo našu situáciu, tak by bolo najlepšie, keby sme boli na jednom mieste a nerozptyľovali sa ďalej po celej Nitre,“ uviedol Belica.

NSK poslalo svoje návrhy sedem firiem. Krajskí poslanci sa napokon rozhodli prijať ponuku firmy TBN, s. r. o. Tá ponúkla priestory na Rázusovej ulici, v ktorých prednedávnom sídlila colná správa. Rozhodla najnižšia cena, ktorá je 77 eur za štvorcový meter a rok bez dane s pridanej hodnoty. V nájomnom nie sú zahrnuté náklady za energie a ďalšiu obslužnú činnosť. „Určite budú teraz tie výdavky na prenájom vyššie, ako keď sme mali prenajaté priestory v štátnej budove. Ja sa však nebránim ani tomu, aby si kraj postavil vlastnú budovu. V rezerve máme dokonca dostatok financií na to, aby sme zvládli výstavbu našej budovy za vlastné peniaze a nemuseli si na ňu brať úver z banky. Mám len jedinú podmienku, aby bol celý proces transparentný,“ dodal Belica.

Podľa riaditeľa Úradu NSK sa začnú úradníci sťahovať už v novembri. „Malo by to byť postupné, aby sa nijako nenarušil chod úradu. Chceli by sme, aby sa ako prví sťahovali pracovníci, ktorí zabezpečujú ekonomický chod kraja, pretože sa nám blížia termíny ročných zúčtovaní a ďalších povinností,“ doplnil Nagy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM