Správy

Krajská nadácia Pomoc obnovila svoju činnosť: Prvá zbierka išla detskému domovu v Nitre

Podľa poslankyne Anny Šmehilovej sa na kraj neustále obracajú obyvatelia, rodiny aj organizácie. Mnohí potrebujú naliehavo pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Krajská nadácia Pomoc obnovila svoju činnosť: Prvá zbierka išla detskému domovu v Nitre
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Deti z Detského domova sv. Lujzy v Nitre dostali nové hračky, potreby, šatstvo i obuv. Zbierku pre deti a mládež z detského domova, ktorý patrí diecéznej charite v Nitre, zorganizovali členovia nadácie Pomoc.

„Aktivita bola prvou, ale určite nie poslednou, a otvorila do budúcnosti ďalšie možnosti pre napĺňanie poslania nadácie,“ povedal podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Igor Éder.

Detský charitný dom sv. Lujzy bol zriadený v roku 1998 ako jeden z prvých domovov rodinného typu. Svoju činnosť vykonáva ako centrum pre deti a rodiny v zmysle zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. Hlavnou prioritou zariadenia je poskytnutie domova a starostlivosti deťom v súlade s ich individuálnymi potrebami s cieľom harmonického vývinu, a následne ich návrat do rodinného prostredia. Deti sú podľa svojich individuálnych schopností a možností zapojené do denného režimu ich nového domova. Celková kapacita zariadenia je 10 detí a mladých dospelých.

Obnova činnosti nadácie

Nadáciu Pomoc založil Nitriansky samosprávny kraj v roku 2016. Po dvoch rokoch zostala nefunkčná, zastupiteľstvo nevyčlenilo zo svojho rozpočtu pre nadáciu žiadne financie. V minulom roku kraj činnosť nadácie opäť obnovil.

„Na kraj sa neustále obracajú obyvatelia, rodiny aj organizácie. Mnohí potrebujú akútnu pomoc pri zabezpečení liečby pre členov rodiny s ťažkým zdravotným postihnutím. Nadácia je vysoko hodnotená a bola by som veľmi nerada, keby nemohla pokračovať vo svojej činnosti,“ zdôvodnila návrh na záchranu nadácie poslankyňa Anna Šmehilová.

Komu pomáhajú?

Nadácia Pomoc sa svojimi aktivitami usiluje pomáhať starým, chorým a bezmocným občanom v núdzi, deťom a mládeži, ktorí potrebujú pomoc iných ľudí, hlavne čo sa týka zdravotnej rehabilitácie.

Pomáha aj organizáciám a zariadeniam zabezpečujúcim liečbu a starostlivosť o starých, chorých a bezmocných občanov a občanov v núdzi, zákonným zástupcom detí a mládeže, ktoré sú odkázané na zdravotnú rehabilitáciu, jednotlivcom alebo skupinám osôb, ktoré sa ocitli v ohrození života alebo potrebujú naliehavú humanitárnu pomoc pri postihnutí živelnou pohromou na území Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM