Monika Földešiová Rôzne

Kraj začne so školením

Odbor sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) chce školiť zamestnancov zariadení sociálnych služieb (ZSS).

Ako sa uvádza v materiáli pripravenom na najbližšie rokovanie krajského zastupiteľstva, školením by mali pracovníci ZSS získať teoretické vedomosti a praktické zručnosti pri práci s klientmi, ktorí sú agresívni a majú rôzne poruchy spávania.
// „V zariadeniach sociálnych služieb je stále viac klientov s psychiatrickými diagnózami a klientov s agresívnym správaním. Bezpečnému zvládaniu situácií, v ktorých dochádza k ohrozeniu zdravia alebo života klienta samotného či jeho okolia je potrebné venovať zvýšenú pozornosť,“ uvádza sa v správe.
Podľa vedúcej odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Miluši Budayovej je veľmi dôležité, aby zamestnanci dokázali agresivite klientov predchádzať, vedeli včas rozpoznať príznaky hroziaceho konfliktu a v prípade jeho prepuknutia vedeli situáciu zvládať. //„Taktiež je potrebné, aby sa naučili celú škálu preventívnych a zdolávacích techník, ktoré im umožnia v prípade potreby zasiahnuť. Dostatočný počet odborne pripravených pracovníkov dokáže efektívne zvládnuť prácu s takouto cieľovou skupinou,“
vysvetlila Budayová.
Školiacu inštitúciu bude NSK hľadať prostredníctvom verejno-obchodnej súťaže. Hlavným kritériom pri jej výbere bude cena. Ako sa uvádza v materiáli, najnižšia cena za takúto vzdelávaciu aktivitu vychádza na 40.000 eur, ktoré sa budú musieť nájsť v mimorozpočtových zdrojoch. Školenie bude trvať šesť mesiacov a bude pozostávať z praktickej a teoretickej časti. Jeho účastníci sa oboznámia s existujúcimi poznatkami o príčinách agresie a porúch správania a o efektívnych metódach reagovania na ne. Zároveň im priblížia špeciálne potreby niektorých skupín klientov, naučia sa obranné techniky s prihliadnutím na ľudské práva a prejdú sociálno-psychologickým výcvikom zameraným na asertívne správanie, antistresové cvičenia, zvládanie stresu v záťažových situáciách a riešenie konfliktov.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM