Viktória Botošová Správy

Kraj vyberie nových prepravcov v prímestskej doprave: Kto nás bude po novom voziť?

Nitriansky samosprávny kraj začal prípravu na výberové konanie dopravcov a poskytovateľov služieb v prímestskej doprave. Tým súčasným zo spoločnosti Arriva už vypršala v týchto dňoch zmluva, nový proces výberu však nebude vôbec jednoduchý.

Ilustračný obrázok k článku Kraj vyberie nových prepravcov v prímestskej doprave: Kto nás bude po novom voziť?
Zdroj: TASR

V minulosti krajské samosprávy vyberali dopravné firmy priamym zadaním, v súčasnosti to už nie je možné. Dnes zabezpečujú na území NSK prímestskú hromadnú dopravu spoločnosti Arriva Nitra a Arriva Nové Zámky. Ešte v roku 2009 s nimi uzavrel NSK zmluvy priamym zadaním. Ich platnosť však vypršala a v súčasnosti preto musia kraje postupovať podľa nariadenia Európskeho parlamentu a nájsť dopravcov na základe výberového konania.

Výber dopravcov je rozdelený do viacerých fáz. V priebehu septembra a októbra sa realizoval výber externého poradcu. V ďalších mesiacoch musí kraj vypracovať cestovné poriadky, určiť maximálny počet autobusov a spracovať podklady k hodnotiacim kritériám dopravcov. Na budúci rok musí zrealizovať verejné obstarávania na zástupcu, ktorý bude NSK zastupovať pri samotnom výberovom konaní.

Tento proces vraj nebude jednoduchý

Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana musí dôjsť k podpísaniu zmlúv s víťazom konania najneskôr do konca roka 2015. „Celý ten proces nebude jednoduchý. Pôjde o medzinárodný tender, ktorý na Slovensku zatiaľ ešte nikto nerobil,“ konštatoval.

Podľa predsedu NSK Milana Belicu bude dôležité správne nastaviť podmienky výberového konania. „Dopravná obslužnosť kraja je pre jeho rozvoj veľmi dôležitá a jej správne zabezpečovanie je pomerne zložité. Nemôžeme napríklad rušiť spoje v regiónoch, kde je vysoká nezamestnanosť a logicky tam je aj menej cestujúcich. Ak by sme to spravili, tak aj tých, ktorí majú prácu, pripravíme o možnosť dochádzať do zamestnania. Preto treba pristupovať k tomuto problému zodpovedne a v rámci tendra si napríklad určiť, že dopravca musí mať v štruktúre autobusov aj vozidlá s nižšou kapacitou, aby sme zbytočne nevozili vzduch,“ povedal Belica.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM