Rastislav Búgel Samospráva

Kraj sa chystá na obnovu vozoviek: Ktoré cesty opravia ako prioritné?

Nitriansky samosprávny kraj sa pripravuje na opravu svojich ciest po tohtoročnej tuhej zime. Cesty sú podľa župana Belicu v zlom stave.

Ilustračný obrázok k článku Kraj sa chystá na obnovu vozoviek: Ktoré cesty opravia ako prioritné?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Podniky Regionálnej správy a údržby ciest už pripravujú podklady. Na ich základe sa určia úseky komunikácií, ktoré sa budú rekonštruovať. „Pôjdeme systémom hlavného článku. To znamená, že prioritou budú najviac poškodené cesty, komunikácie vyšších tried a, samozrejme, aj isté spravodlivé rozloženie opráv v rámci regiónov kraja,“ vysvetlil predseda NSK Milan Belica.

Peniaze na opravu majú

Kraj na cesty vyčlenil peniaze zo svojho rozpočtu, no počíta aj s dotáciou, ktorú na opravu výtlkov vyčlenila vláda SR v celkovej hodnote 16 miliónov eur. „My počítame, že by sme mohli dostať sumu asi 1,2 milióna eur. Podobnú dostanú aj mestá v našom kraji, takže celkovo sa budú môcť opraviť komunikácie za vyše dva milióny eur, a to by už mohlo pomôcť. Samozrejme, že k tomu treba pripočítať ešte peniaze, ktoré sme na opravu ciest vyčlenili aj zo svojho rozpočtu,“ povedal Belica. NSK plánuje investovať aj do nákupu modernej technológie, ktorá je určená na opravu bodových opráv na cestách. „Umožní nám opravovať výtlky rýchlejšie, efektívnejšie a kvalitnejšie. To znamená, že opravené úseky vydržia v dobrom stave dlhšie,“ vysvetlil poslanec Marián Radošovský.

Cesty sú v zlom stave

NSK spravuje viac ako 2100 kilometrov II. a III. triedy. Podľa Belicu sú po zime v zlom stave. Ako pripomenul, okrem klimatických vplyvov majú na tom veľký podiel hlavne kamióny, ktoré sa chcú vyhnúť plateniu mýta. „Typickým príkladom je cesta pri Kozárovciach v okrese Levice. Je v katastrofálnom stave a určite ju budeme musieť opraviť. Hustá kamiónová doprava ju takmer celkom zničila a dnes tu už veľké nákladné autá neohrozujú iba stav komunikácie, ale aj bezpečnosť ostatných vodičov. Žiaľ, takáto situácie je na mnohých našich cestách,“ konštatoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM